Totaljobs wil het maar niet leren

Bedrijven die vacatures op een vacaturesite plaatsen gaan er vanuit dat de response van kandidaten ook via die vacaturesite moet komen. Maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Sterker nog, als een bedrijf een reactieformulier op de eigen site heeft, kan het handiger zijn de kandidaten via dat formulier te laten reageren.

Vacaturesites hangen deze mogelijkheid niet aan de grote klok. Maar het kan.

Grote vacaturesites bieden direct ‘doorverbinden’…
Als ik zoek met het trefwoord "Staffplanning" op Monsterboard of Nationale Vacaturebank en solliciteer op een functie wordt ik direct ‘doorverbonden’ met het sollicitatieformulier op de site van Staffplanning. Mooi en makkelijk. Ook werk.nl biedt vergelijkbare functionaliteit.

met uitzondering van Totaljobs..

En tot voor kort bood ook Totaljobs deze functionaliteit. Maar deze site heeft haar strategie gewijzigd, met als resultaat dezelfde colportage techniek die zij al hanteert bij sollicitaties die via Totaljobs zelf verlopen.

Bij een vacature waarbij ik wordt ‘doorverbonden’ toont Totaljobs een grote button "Solliciteer online" met daarboven de tekst: Je wordt nu automatisch doorgelinkt naar de werkgevers website om online te solliciteren

Maar dat is helemaal niet waar! Ik krijgt namelijk onderstaande pop-up te zien:

clip_image001

En deze pop-up is bewust zo gedimensioneerd dat ik niet alle tekst in één keer zie. En dat is erg handig, want zo zie ik niet meteen dat ik helemaal geen account hoeft aan te maken om direct te solliciteren.

Met andere woorden, Totaljobs verleid mij tot het achterlaten van gegevens die ik helemaal niet hoef op te geven. Want net buiten beeld staat de volgende tekst (natuurlijk niet in vette letters…): Indien je al een account hebt, of je wilt nu direct online solliciteren, klik dan hieronder op ‘Solliciteer Online’.

En ook hier staat weer die gewraakte tekstbox met Verwerking persoonsgegevens waar je een actieve opt-out moet doen om gevrijwaard te blijven van spam!

Wie wordt hier nou beter van? Behalve Totaljobs natuurlijk …
Voor mij als kandidaat is het dus een zeer onprettige ervaring geworden. Want in plaats van een sollicitatieformulier van het bedrijf krijg ik een colporteur voor mijn neus.

Maar ook bedrijven zijn hier niet bij gebaat. Want de extra stap is een moment waar veel kandidaten kunnen afhaken. Tenslotte worden geïnteresseerde kandidaten niet direct doorverbonden, zoals eerst wel wordt beloofd.  Dus krijgen bedrijven die op deze manier hun vacatures op Totaljobs plaatsen ongetwijfeld minder reacties dan voorheen.

Gelukkig zijn er voldoende vacaturesites die op een fatsoenlijke en rechtstreekse manier doorverbinden. Goed nieuws voor bedrijven en kandidaten!

Deze blog is eerder verschenen op Expand

Geef een reactie