Leven vacatures langer online?

De levensduur van vacatures was één week toen ze alleen in Intermediair en de zaterdageditie van dagbladen verschenen. En dat was feitelijk lang genoeg, want als je op zoek was naar een baan wist je waar en wanneer je banen kon vinden. Wat een heerlijke, overzichtelijke wereld was dat toch!

Online verlengt de levenduur van vacatures
Tegenwoordig staat een vacature 60 (of meer!) dagen  op een vacaturesite. Dat is bijna  negen keer zo lang als in het tijdperk van de dagbladen. Maar wie profiteert hier nou eigenlijk van?

Maar schiet iemand daar iets mee op?
Nee, het is niet de adverteerder en evenmin de werkzoekende. De enige die hier voordeel aan beleeft is de vacaturesite. Het gaat namelijk uitsluitend om de groot, groter, grootst discussie. Vacaturesites willen laten zien dat ze heel veel vacatures op hun site hebben. Heel interessant!

Als je kijkt naar het aantal responses op een vacature valt op dat na een week  de reacties vrijwel zijn opgedroogd. Dat wordt veroorzaakt doordat vacaturesites niet op relevantie, maar op ‘versheidsdatum’ sorteren.  En gek genoeg is die ene week identiek aan de weekcyclus van vacatures in de dag- en weekbladen.

Dus kan het niet gewoon veel korter?
Het betekent ook dat een vacature maar één week op een vacaturesite hoeft te staan. Met als  consequentie dat het aantal echte vacatures feitelijk door negen kan worden gedeeld. Waarmee de site met het grootste aantal vacatures op dit moment, Nationale Vacaturebank, niet meer dan 6.000 vacatures zou voeren…

Ontnuchterend  weinig vacatures? Mischien, maar wel een heel stuk eerlijker. En voor de kandidaten zou het ook een stuk eenvoudiger worden om de juiste vacature te vinden, vanwege de nogal gebrekkige zoekstrategie van de grote vacaturesites.

Er zijn dus uitsluitend voordelen verbonden  aan het beeindigen van de kunstmatig hoge aantallen vacatures door het verlengen van hun levensduur op vacaturesites!

Daarom vanaf deze plek een oproep aan alle vacaturesites: hou werkgevers en kandidaten niet langer voor de gek en laat vacatures maar één week online staan. Het zou het zoeken naar vacatures voor kandidaten in ieder geval een stuk aangenamer maken.

Deze blog is eerder verschenen op Expand

1670cookie-checkLeven vacatures langer online?
Geef een reactie