ING: er moet er één de slechtste zijn

ING is de vierde financiële dienstverlener, na ABN AMRO, Aegon en Fortis, die ik met een bezoekje als geïnteresseerde werkzoekende met ga vereren. Tegelijkertijd geeft dit een goed inzicht of ING zich kan meten met de andere financiële reuzen, waarvan de ervaringen toch niet onverdeeld positief waren.

Een goed begin, met veel informatie
Op de Homepage is een link Careers aanwezig, als ik daarop klik opent zich een nieuw browser window; ING heeft in ieder geval het .jobs domein genomen voor haar Carrière sectie.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen starters (Graduates) en Professionals (Experienced Professionals), er is een onderdeel About ING (met als corporate tagline: Doing Well by Doing Right), een videoclip The World of ING, en Our People, met 6 interviews met medewerkers.

Naast interviews als tekst zijn er ook video’s aanwezig (Meet the People, Why work at ING?, Servicing clients, International Graduate Programme, Fun at ING).

En waarom zou ik bij ING willen werken? De bank komt met een duidelijk antwoord:

What you will find at ING is a combination of independence and collaboration. We all work closely together, across business lines and international borders. But at the same time we encourage personal responsibility and ownership. We pride ourselves on offering even our newest starters the opportunity to make a real contribution, and deliver real results.

Een corporate .jobs site, maar dan zonder vacatures…
Wat wel grappig is; op de Jobs Homepage staat geen directe link naar vacatures. Pas als je kiest voor Graduate, Professional of Select a Country kan je naar vacatures gaan, tenminste, dat dacht ik.

Want op de corporate site zijn de vacatures niet geconsolideerd, ik moet weer eens een keuze maken uit een land waar ik wil werken; drie schermen verder (How to apply, Europe, ING Nederland) ben ik dan eindelijk aangekomen op een Nederlandse carriere ‘homepage’, natuurlijk in weer een nieuw browser window.

En daar zitten weer allerlei links (Wat Bieden We, Onze Mensen, Carrièrekansen) met, eindelijk: een link met Vacatures. Er zijn ook links naar speciaal gepromote vacatures aanwezig.

En geen (logische) integratie tussen corporate site en landensite
Op het gebied van online recruitment is de integratie tussen de corporate site en de Nederlandse site op zijn best omslachtig te noemen. Ik ben ondertussen de tel kwijt hoeveel schermen ik hebben moeten doorlopen op zoek naar een vacature.

En ik ben er nog niet, want als ik op Vacatures klik krijg ik weer een tussenscherm te zien, met een link: onze vacaturebank. Met een door RSI verkrampte muisvinger klik ik op deze link en hosanna: een selectiescherm (in alweer een nieuw browser window).

We gaan winkelen voor banen…
En het blijkt dat ik niet op zoek ben naar een baan, maar aan het winkelen ben! Want onderin het scherm staat een link Banenmandje. Dat is nou een verkeerde manier om een potentiële medewerker als klant te benaderen. "Hoeveel banen heb jij in je mandje? Zooo, jij bent heel wat van plan…. "

Maar helaas is er een reden voor dat stomme banenmandje. Want dit is de tekst die ING geeft als je eindelijk, eindelijk een vacature voor je neus hebt:

Geïnteresseerd? Vul het online sollicitatieformulier in: klik op ’toevoegen aan banenmandje’, ga vervolgens naar ‘banenmandje’ en klik op ‘solliciteren’. Volg de instructies.

Hoeveel stappen kan ik nog aan om te solliciteren? Of is dit een geheim selectieproces om te zien hoe volhardend (of stom) ik ben?

Welke idioot gebruikt een e-commerce proces om potentiële medewerkers mee te laten solliciteren? Wat een nonsens!

Ondertussen heb ik een baan in mijn mandje gestopt, naar mijn mandje gegaan en op solliciteren geklikt.

Ook solliciteren gaat niet vanzelf

En dan krijg ik alweer een nieuw browser window voor mijn neus, dit keer met een privacy verklaring van meer dan 1.800 woorden…

Als ik de privacy verklaring accepteer (ongelezen natuurlijk) moet ik mezelf registreren. En wederom lijkt ING me te vertellen: Solliciteer niet bij ons! Want nu moet ik mijn e-mail adres en een wachtwoord opgeven en op de knop Registeren klikken.

Maar als ik dat dan keurig doe, dan wordt het scherm ververst met een extra rubriek (Wachtwoord bevestigen) en een Window popup waarschuwing "Bevestig uw wachtwoord en klik op registreren. (18032,743)".

Wat een prutswerk! Doing well by doing right, hoe durven ze dit zelfs maar in de mond te nemen?

Het solliciteren kan beginnen, en er komt geen eind aan
Heb ik mijn weerzin eenmaal overwonnen en mij alsnog geregistreerd, wordt in het vervolgscherm mij een sollicitatieproces van 13 stappen (!) voorgeschoteld. En wat te denken van deze tekst:

Wij willen u erop attenderen dat het niet mogelijk is per pagina informatie op te slaan. Het is daarom belangrijk dat u uw sollicitatie in één keer afrondt. In dit kader adviseren wij u gegevens zoals bijvoorbeeld uw opleiding en werkervaring gereed te hebben. Indien het programma langer dan 20 minuten niet actief is wordt u (na een waarschuwing) automatisch uitgelogd.

Een eerlijker tekst was geweest:

"Beste sollicitant, aangezien wij, ING, niet in staat zijn u een fatsoenlijke online ervaring voor te schotelen, belasten wij u graag met onze tekortkomingen. Daarom moet u zich als een gek door ons sollicitatieproces heen werken. Beschouw het maar als een test. Als u binnen 20 minuten niet gereed bent willen wij u eigenlijk niet kennen".  Ook niet als klant?

Ik ben als een haas door alle schermen heen gelopen, en op een bepaald moment schijn ik gesolliciteerd te hebben, ik weet alleen niet wanneer…

Volgens de ING help manual (36 pagina’s…) zou er een e-mail ter bevestiging worden verstuurd, maar na een kwartier heb ik nog steeds niets ontvangen.

En als ik probeer om te controleren wat de status van mijn sollicitatie is, wordt gemeld dat ik niet bekend ben… Als ik vervolgens check of ik een fout bij de registratie heb gemaakt, blijkt dat ik wel bekend ben… Het is te erg voor woorden.

Conlusie
Als er Razzies waren voor de slechtste online recruitment ervaring, zou ING er zeker meerdere in de wacht slepen. Wat een ongekende rotzooi! Ook al waren de ervaringen bij Fortis, Aegon en ABN Amro bepaald niet positief, zij verslaan ING met straatlengtes. Online solliciteren bij ING, ik moet er niet aan denken!

Deze blog is eerder verschenen op Expand in een serie over de online ervaring van kandidaten bij AEX bedrijven.

Geef een reactie

6 Comments