Zijn ’traag’ reagerende sollicitanten beter?

Ik was gisteren te gast bij de tweede rondetafel conferentie van Expand waar ik een korte lezing over online recruitment mocht geven. Deze conferentie heeft een aantrekkelijke opzet omdat na, in dit geval, een tweetal lezingen een discussie met de aanwezigen over de onderwerpen wordt gehouden.

Dit resulteerde in een levendige discussie waarbij al snel buiten de grenzen van de onderwerpen (Online recruiment en online assessment) werd getreden. Dit werd vooral veroorzaakt door het algemeen gevoelde knelpunt rondom het in contact komen met kandidaten en de daaruit voortvloeiende problemen bij het (tijdig) vervullen van vacatures.

Vrijwel iedereen deelde de mening dat door de ontwikkelingen rondom Internet het steeds moeilijker is geworden om online contact te maken met (geschikte) kandidaten; met name in een periode van krapte op de arbeidsmarkt. Daar staat tegenover dat er door de deelnemers in het algemeen nog weinig gebruik gemaakt wordt van online alternatieven voor vacaturesites, zoals social networking, actieve online recruiting buiten CV databases, etc. Ook de eigen website wordt nog niet altijd optimaal ingezet bij dit proces.

Een andere constatering was dat op dit moment via vacaturesites steeds minder kandidaten binnenkomen terwijl de prijs voor vacatureplaatsingen sterk is gestegen. De kwaliteit van kandidaten die via dit kanaal binnenkomen wordt daarbij als zeer variabel geschetst, met name doordat er geen mogelijkheden zijn om kandidaten te filteren op relevantie.

In dit kader was er wel een heel interessante constatering; kandidaten die kort voor de deadline van de vacature reageren zijn in het algemeen beter gekwalificeerd voor de functie. Deze constatering werd door een aantal van de aanwezigen onderschreven.

De reden voor dit verrassende fenomeen zou volgens één van de aanwezigen kunnen liggen in de voorbereiding die deze kandidaten steken in hun sollicitatie. Ze doen onderzoek naar het bedrijf, ze schaven aan hun reactie en CV, en reageren mede daardoor later dan overige sollicitanten.

Ik ben daarom heel benieuwd of deze ervaring wordt gedeeld en zo ja wat daarvan de redenen kunnen zijn. Reageer!

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Kangaroosterblog

Geef een reactie