Shell: Leuk bedrijf, maar niet om er te solliciteren

Eén van mijn allereerste sollicitatie ervaringen (helemaal terug in 1986) was met Shell. En ik kan me het sollicitatiegesprek nog als de dag van gisteren herinneren. Ik was namelijk niet uitgenodigd voor de functie waarop ik had gesolliciteerd, maar omdat de Shell medewerker het zo leuk vond dat ik APL op de universiteit had gedaan… Tijden veranderen en ik tank zelfs bij Shell, dus deze ervaring heeft geen blijvende schade achter gelaten. Ik hoop wel  dat de ‘kritische kandidaat’ een betere ervaring te wachten staat…

Aan informatie geen gebrek, eerder het omgekeeimagerde!
De Homepage van Shell bevat een link Jobs & Careers die me naar een speciale carrière pagina brengt.  Hier wordt centraal een video gespeeld waar  diverse campagnes (Technical Careers, Gourami, IT) langs komen waar je direct naar door kunt springen en waar de Career Newsletter (handig) en de Degree Matcher (handig en leuk) onder de aandacht worden gebracht. 

De Degree Matcher is een aparte, meer interactieve, applicatie waarmee starters kunnen zien voor welke functies ze in aanmerking kunnen komen. Eenmaal een functie of functiegebied geselecteerd kunnen ze direct door om te solliciteren. Goed bedacht, fatsoenlijk uitgevoerd (in ieder geval tot aan het sollicitatieproces).

De Carrière homepage is overzichtelijk, met een voldoende groot lettertype en een prettige opbouw. Er zijn links naar allerlei onderdelen die voor een zich oriënterende kandidaat relevant zijn.  De link Careers at Shell geeft de mogelijkheid om je te oriënteren op Shell als werkgever (Why join Shell, Job areas, Our people, Worldwide Careers). Als je de link Our people volgt blijken er zoveel medewerker interviews te zijn dat er zelfs een keuzemenu nodig is!

En de redenen om hier te werken (Why join Shell) zijn zonder poeha en zeer grondig beschreven. Het ziet er dus allemaal goed uit bij Shell! Ik denk dat ik maar eens een baan ga zoeken.

Daarvoor ga ik naar de link Professionals; ook hier wordt een enorme hoeveelheid informatie aangeboden (Job Search, How to Apply, My Application, Career Progression, Rewards & Benefits, Recruitment campaigns). Poeh, het kan bijna niet op! Er is echt zoveel informatie dat je er in kan verdrinken.

Zoeken en… online solliciteren.  Hoera!
De Job Search geeft me de mogelijkheid om te zoeken in regio’s, landen, functiegroepen  en functies. De zoekfunctie is interactief, als ik een keuze heb gemaakt worden direct de beschikbare functies getoond. Da’s erg prettig. Maar gek genoeg zit er ook nog een Search knop die feitelijk geen enkele functie vervult. Weghalen dat ding!

De interface kwaliteit is al wat achteruit gegaan. Ik heb nu een aantal links aan de bovenkant van het scherm die er heel wat beter uit hadden gezien als ze niet over twee regels hadden gestaan. 

Ik heb gezocht  binnen Information Technology, en Shell blijkt een forse IT operatie in Maleisië te hebben. Want de meeste IT functies worden daar gevraagd. Aangezien ik deze keer lekker in Nederland wil blijven kies ik voor de functie van Senior Application Consultant.  Geen idee wat het is (adviseren over oude applicaties?) maar het gaat vast heel goed staan op mijn visitekaartje.
Eenmaal op de functie geklikt krijg ik een forse functieomschrijving voor mijn neus (760 woorden maar liefst), dus ook hier ontbreekt het niet aan informatie.

En halleluja, ik kan online solliciteren. Na de recente ervaringen met Reed Elsevier en Randstad was ik hier echt even aan toe!

Data Protection is er niet om mijn gegevens te beschermen …
Voordat ik mag solliciteren moet ik nog wel even de Data Protection van Shell accepteren. En daar staan toch wel een aantal bijzondere zaken in:

The information will be retained only for as long as is permitted by local legislation and then destroyed.
Allereerst vind ik dat niet prettig, want waarom kan ik zelf niet bepalen voor hoe lang mijn gegevens bij Shell worden opgeslagen?
En wat is local legislation? Is dat de wetgeving in het land waar de baan wordt aangeboden, of de wetgeving in het land waar mijn gegevens in de database van Shell worden opgeslagen? En het lijkt erop dat dat land Maleisië is, want de URL toont ineens jobstreet.com en dat is een vacaturesite in het Verre Oosten…

En deze zin is nog even wat minder prettig:
The relevant Royal Dutch Shell Company will try to ensure that your personal data is protected in accordance with the applicable law
Hmm… da’s fijn, hier word ik ook niet echt warm van zeg. Ze zullen het proberen?

Toch maar solliciteren
Maar ik wil nou eenmaal Senior Application Consultant worden, dus ik accepteer deze ‘data protection’  maar. En registreer ik mij als sollicitant bij Shell. En nu wordt de ervaring al minder. Want waar de Job Search nog een interactieve zoekfunctie liet zien wordt ik nu ineens geconfronteerd met een volledige pagina refresh als ik een waarde uit een dropdown list selecteer. Duidelijk minder…

En een hele gekke vraag, die ik nog nooit eerder heb gezien:
Do you consider yourself to have a disability?
Ik ga er vanuit dat Shell dit juridisch heeft gecheckt, maar als het al juridisch correct is dan is het nog niet meteen fatsoenlijk…

Slechte interface
En verder een knettergekke interface. Bovenaan de pagina staan een aantal links: Personal details, Academic qualifications, Work experience, etc. Als je daarop klikt kom je dus op één van de pagina’s van het sollicitatieformulier.
Maar daar mag je helemaal niet op klikken! Want als je dat doet terwijl je op de oorspronkelijke pagina al iets heb ingevuld, dan ben je alles kwijt! Alleen als je via de knoppen Previous en Next door de pagina’s van het sollicitatieformulier navigeert, wordt de informatie opgeslagen. Wie dat heeft bedacht… Usability van het jaar nul.

Eenmaal gesolliciteerd zit ik vol verwachting naar mijn e-mail inbox te kijken, maar een bevestiging van mijn sollicitatie wil maar niet verschijnen. Na een half uur heb ik de pijp maar aan Maarten gegeven. Shell wil mij niet informeren over het vervolg van de procedure voor die prachtige functie van Senior Application Consultant.

Conclusie
Hoewel Shell de voorkant heel goed voor elkaar heeft verzamelt zij veel teveel minpunten tijdens het sollicitatieproces. Tot en met het zoeken naar vacatures was ik een blije en enthousiaste kandidaat, maar daarna is Shell erin geslaagd mij een behoorlijke kater te bezorgen. Jammer.

Volgende keer : TNT

Deze blog is eerder verschenen op Expand in een serie over de online ervaring van kandidaten bij AEX bedrijven.

Geef een reactie

1 Comment