Ik heb een vacature maar die is online niet te vinden…

Hoewel ik beloofde iets over matchen te vertellen moet ik de belofte breken. Ik wil namelijk eerst eens wat dieper ingaan op de dominantie van Google en wat dat betekent voor werkgevers. En alsof de duvel ermee speelt heeft Cor op Personeelslog vandaag een heel interessant artikel over onder meer Google.

Google is voor de meeste mensen de enige zoekmachine op het Internet. Zoeken op Internet = Google. Dus ook zoeken naar banen. Vacaturesites verliezen van Google als het gaat om het zoeken naar een baan. Dus ik ga ook maar eens een baan zoeken via Google.

Ik wil aan de slag als Account Manager in Den Haag. Mooie baan, mooie stad. Ik lees geen krant; ik ken Monsterboard, Totaljobs of Stepstone niet. Ik ga naar Google, type “Vacature Accountmanager Den Haag “ in en klik op zoeken.  En … 208.000 resultaten, Den Haag moet wel de commerciële hoofdstad van de wereld zijn!

Maar nu even serieus. Aan de bovenkant en de rechterkant staan de fameuze sponsored links. In dit geval 10 sponsored links, drie zijn door vacaturesites zijn ingenomen (Stepstone, Totaljobs en Nationale Vacaturebank) en vier door intermediairs (Staffplanning, Randstad, Vitae, Luba).

Eens kijken hoe goed die sponsored links nou eigenlijk zijn:

 • Vertegenwoordiger (Stepstone). Daar klik ik niet op, ik ben geen vertegenwoordiger, en ik wil zeker niet zo genoemd worden.
 • Management banen (Totaljobs). Klopt niet, klik ik niet op.
 • Nationale Vacaturebank (Nationale Vacaturebank)? Wie is u? Klik ik niet op.
 • Accountmanager banen (Staffplanning). Klik: Account manager banen, maar niet in Den Haag (wel in Eindhoven, Hengelo, etc. Daar ga ik dus niet meer naar toe.
 • Vacature Accountmanager? (Randstad). Stelt Randstad mij nou een vraag? Daar klik ik niet op.
 • Accountmanager Den Haag (Vitae). Klik: Gadverdamme, de Homepage. Daar heb ik zo’n hekel aan. Dag Vitae, daar klik ik dus nooit meer op.
 • Vacature Accountmanager (Luba). Klik: Een zoekscherm! Ik heb al gezocht, doe ik niet nog een keer. De groeten, Luba.

Nou, das een heel slechte score voor intermediairs en vacaturesites (en verdomd goeie business voor Google). En drie sites hebben zichzelf een vreselijk slechte dienst bewezen door te suggereren dat ze mij begrijpen maar dat helemaal niet doen. Vanaf nu kijk ik nooit meer naar sponsored links. En dat mail ik ook direct maat even naar mijn vrienden…

Dan nu de ‘organische’  zoekresultaten. En dan alleen pagina 1; ik ben tenslotte een account manager; dus ik wil niet teveel moeite doen…

De eerste tien links zijn:

 • vacature Accountmanager banen JobbingMall (Jobbing Mall/Careerbuilder). Klik: Accountmanager functie in Den Haag. Dank u, eindelijk!
 • vacature Accountmanager banen JobbingMall(Jobbing Mall/Careerbuilder). Klik: Accountmanager functie in Den Haag. Wederom dank
 • Staffplanning – Vacature Accountmanager DEN HAAG(Staffplanning). Klik: Accountmanager functie in Den Haag. Top! Jammer dat ik al op Staffplanning was afgehaakt door de slechte service in de sponsored link… Maar waarom kan het nu wel dan?
 • Staffplanning – Vacature Van Sales Executive naar Accountmanager .. (Staffplanning). Klik: Accountmanager functie in Den Haag. Maarrr: “Deze functie is al vervuld”.  Da’s wel heel akelig als zoekresultaat…
 • Hypotheekcarriere | Vacature: Accountmanager Hypotheken regio West … (Hypotheekcarriere). Klik: Accountmanager functie in Den Haag/Utrecht. Dank u.
 • Adviseur/Accountmanager(Werken bij het Rijk). Klik: Adviseur/Accountmanager functie in Den Haag. Dank.
 • Vacatures Account Manager Den Haag – Werk Zoeken – Jobs Zoeken … (Jobrapido). Klik: Lijst met financiële vacatures in Den Haag. Daag, Jobrapido, dat was de laatste keer.
 • Adviseur/Accountmanager(Werken bij het Rijk). Klik: Adviseur/Accountmanager functie in Den Haag. Dank.
 • Vacature – Accountmanager e-campaigns (Appoint). Klik:  Accountmanager e-campaigns in regio Amsterdam. Weg ermee.
 • Vacature – Account Manager Competence Factory (Appoint). Klik: Account Manager Competence Factory in regio Amsterdam. Heb ik niets aan

Wat opvalt is dat de resultaten veel beter zijn dan die van de sponsored links. Als gewone banenzoeker heb ik in ieder geval een paar (6 van de 10) potentieel interessante vacatures gevonden.

Maar wat vooral opvalt is die zogenaamde organische zoekresultaten geen vacatures van normale bedrijven bevatten. Alleen maar vacatures van uitzendorganisaties, werving & selectiebureaus,  vacaturesites en een vertical search engine.

De verklaring is heel simpel; er wordt het nodige geld gestoken om hetzij Google te foppen (wat niet mag en nogal riskant is) danwel de site zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de spider van Google.  En hoe aantrekkelijker Google denkt dat je bent; hoe hoger je in het organische zoekresultaat terecht komt.

Dus zo organisch is dat zoekresultaat niet; intermediairs en vacaturesite doen gewoon landje pik. De echte banen op de eigen sites van werkgevers komen ergens achteraan de lijst. Waar geen account manager ooit zal komen. Dus er zit als werkgever niets anders op om alsnog je vacatures op een vacaturesite te zetten. Met bovenstaande vrolijkheid als resultaat. Wel eens van Catch22 gehoord…

Deze blog is eerder verschenen op Expand

Geef een reactie

1 Comment