Kroniek van een aangekondigde dood

Cap Gemini had een prachtige marketing slogan voor het eigen personeel: “Master of your own destiny”. Bekt lekker; voelt goed. Helaas; een aantal business unit managers binnen hetzelfde bedrijf hadden een andere titel voor medewerkers: “warm vlees”.

John Bowmer (voormalig CEO van Adecco) had een favoriete uitspraak: “We are in the business of forcing round pegs into square holes”. Au. Pijnlijk voor kandidaat en klant.

Waarom deze quotes? Om te laten zien dat intermediairs in het algemeen niet geïnteresseerd zijn in mensen. Ze worden enthousiast van rond, warm vlees om dat vervolgens in een vierkant gat te rammen. Een en ander tegen een zeer aantrekkelijke vergoeding.

Meedeinend op de golven van de moderne technologie gebruiken intermediairs vooral e-mail spam om de voorraad warm vlees op peil te houden. Als je als nietsvermoedende banenzoeker je CV bij een vacaturesite achterlaat ben je voor een intermediair een prime spam target. Ze sturen fake e-mails die suggereren dat je op basis van jouw buitengewoon interessante CV bent gevonden. En vragen je vervolgens om je bij site xyz aan te melden.

Viagra spam of banen spam, er is geen enkel verschil.

Wanneer gaan intermediairs zich realiseren dat ze ook een verantwoordelijkheid hebben naar de kandidaten die ze benaderen? Het anwoord: Nooit. Ze kunnen namelijk veel te veel geld verdienen aan die kandidaten om zichzelf ethische vragen te stellen.

Wanneer gaan vacaturesites zich realiseren dat ze een verantwoordelijkheid hebben tegenover kandidaten die zich inschrijven? Het antwoord: Nooit. Ze kunnen namelijk veel te veel geld verdienen aan CV databases om zichzelf ethische vragen te stellen.

Wat betekent dit voor intermediairs en vacaturesites als er een beter alternatief komt? Het antwoord: Een kroniek van een aangekondigde dood (met dank aan Gabriel Garcia Marquez).

Voor het zover is zou ik graag schrijnende voorbeelden van dit gebrek aan fatsoen willen vernemen. Dus vertel over de meest stompzinnige, botte en lachwekkende e-mails die jij hebt ontvangen van intermediairs. Ik ben benieuwd…

Deze blog is eerder verschenen op Expand

Geef een antwoord