Mozzarella, ambachtelijke kleinschalighied

Ik ben gek op mozzarella. Als ik in Italie aankom wordt mijn op dat moment nog zeer witte en immer ronde buik dan ook graag vergeleken met deze goddelijke kaas. Ondertussen is mijn buik aanzienlijk bruiner geworden. Helaas ook ronder; met dank aan de onovertroffen Italiaanse keuken.

Mozzarella is een heel jonge kaas, gemaakt van buffelmelk, die binnen 24 uur na fabricage gegeten moet worden. De meeste Italianen laten het echter niet zover komen. In veel gevallen wordt direct na aanschaf in een caseificio (mozzarella winkel) de mozzarella uit de hand genuttigd. En uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat dit de ultieme smaakervaring geeft.

Campania is de provincie van de mozzarella. Als je door Campania rijdt valt je op hoeveel caseificio’s er eigenlijk zijn. Tegengesteld aan Nederland, waar cooperaties en schaalvergroting tot massaproduktie en verschraling van het aanbod hebben geleid is in Campania kleinschaligheid troef. Iedere boerderij heeft zijn eigen caseificio, met elk een eigen smaak. Een oneindige variatie. Ambachtelijkheid en eigenheid zijn in Campania nog volledig bewaard gebleven.

En dat beperkt zich niet tot mozzarella. Kleinschaligheid toont zich ook bij de verkoop van vooral tomaten maar ook andere groenten, fruit, schelpdieren en vis. De wegen van Campania zijn werkelijk bezaaid met verkooppunten van allerlei heerlijke waren. Eenvoudigweg teveel om weerstand aan te kunnen bieden.

Natuurlijk kan je al deze voedingswaren ook in supermarkten kopen. Gemak dient tenslotte ook de Italiaanse mens. Maar in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Europa lijkt hier de opmars van de Carrefours, Auchans, Conads, Panorama’s en andere supermarktketens niet (volledig) ten koste te zijn gegaan van de kleine middenstander. Er is dus nog hoop!

Even een heel simpel maar buitengewoon lekker recept (overigens uitsluitend in Campania te nuttigen!). Men neme mozzarella, tomaten, verse basilicum, goede (!) olijfolie en eventueel gemalen verse peper. Snij de mozzarella en de tomaten in plakken. Leg ze om en om op een schaal. Giet er olijfolie overheen (niet te truttig). Scheur de basilicum blaadjes in stukken en verdeel ze over de mozzarella en tomaat. Naar smaak eventueel peper erover strooien. Insalata caprese. Bon appetito. En serieus, echt niet in Nederland proberen. Tenzij je absoluut geen smaakpapillen hebt.

Heeft dit alles iets met online recruitment te maken? Nee, helemaal niets! Ik ben tenslotte op vakantie.

Deze blog is eerder verschenen op Expand.

1040cookie-checkMozzarella, ambachtelijke kleinschalighied
Geef een reactie