Van welke generatie ben jij?

Sinds enige tijd brandmerk ik mijn dochters als Generation Y, hoewel ik daar af en toe wel eens wat plastischer termen voor gebruik. Op hun beurt zijn zij van mening dat ik een Baby Boomer ben, hoewel zij daarbij op hun beurt weer iets andere kwalificaties voor gebruiken. En natuurlijk zijn we het allemaal met elkaar oneens.

Ik vond het de hoogste tijd om deze impasse eens te doorbreken. En dankzij Penelope Trunk is dat nu eenvoudig mogelijk. Zij heeft een aardig testje ontwikkeld om te bepalen tot welke generatie je behoort op basis van je Internet ‘gedrag’. Toegegeven, de amusementswaarde is hoger dan de wetenschappelijke verantwoording, maar het is een goede manier om je dochters te mond te snoeren. Dacht ik…


Dan hier het testje, vertaald in het Nederlands en enigzins aangepast aan de Nederlandse situatie:

 1. Heb je je eigen web pagina? (1 punt)
 2. Heb je een web pagina voor iemand anders gemaakt? (2 punten)
 3. IM je met je vrienden? (1 punt)
 4. SMS je met je vrienden? (2 punten)
 5. Kijk je videos via YouTube? (1 punt)
 6. Remix je video files van het Internet?  (2 punten)
 7. Heb je (betaalde) muziek van het Internet gedownload? (1 punt)
 8. Weet je waar je gratis (illegaal) muziek van het Internet download? (2 punten)
 9. Blog je om zakelijke redenen?  (1 punt)
 10. Blog je als manier om een daglijkse agenda bij te houden? (2 punten)
 11. Heb je MySpace minimaal vijf keer bezocht? (1 punt)
 12. Communiceer je met je vrienden op LinkedIn, Facebook, Hyves, etc.? (2 punten)
 13. Gebruik je e-mail om te communiceren met je ouders? (1 punt)
 14. Gebruik je SMS om te communiceren met je ouders? (2 punten)
 15. Maak je foto’s met je telefoon? (1 punt)
 16. Deel je de foto’s van je telefoon met je vrienden? (2 punten)

Even optellen en dan hieronder bepalen tot welke generatie je behoort:

0-1 punt – Baby Boomer

2-6  punten – Generation Jones

6- 12 punten – Generation X

12 of meer – Generation Y

Voordat ik de uitslag in mijn eigen familie bespreek even een puntje ter mijner verdediging. Ik ben namelijk sterk in het nadeel omdat ik vanzelfsprekend een stuk ouder ben dan mijn dochters. Terwijl zij met mij kunnen communiceren via elk denkbaar digitaal medium, ligt dat anders voor de communicatie tussen mij en mijn ouders. Ik weet dat het een slap excuus is, maar ik blijk het nodig te hebben…

Goed, dan hier de scores. Ik scoor een pietluttige 10 punten, waarmee ik in de Generation X val. Hoewel jonger dan mijn werkelijke generatie blijft het voor iemand die denkt zinnige dingen over online recruitment te kunnen zeggen natuurlijk een armetierige score. Godzijdank voor mijn vrouw, die scoort een keurige punt (lees 1 punt). En ja, ze is eigenlijk een Generation Jones, maar het past keurig in het beeld.

Oh, en mijn dochters? Vet boven de 12 punten natuurlijk. Dus ik heb uiteindelijk toch een wrang gelijk gehaald, ze zijn Generation Y figuren. Maar op de een of andere manier ben ik daar nu niet meer zo blij mee.

2060cookie-checkVan welke generatie ben jij?
Geef een reactie