Microblogging: is klein het nieuwe groot?

De usability goeroe Jakob Nielsen is rabiaat tegenstander van blogging omdat hiermee de kwaliteit van de geschreven informatie in het geding zou zijn:

To demonstrate world-class expertise, avoid quickly written, shallow postings. Instead, invest your time in thorough, value-added content that attracts paying customers

Maar Jakob had te lang nagedacht. Want nog voordat de inkt van zijn goed doorwrochte artikel was opgedroogd was hij al ingehaald door een nog vluchtiger fenomeen: microblogging.

Frank Meeuwsen van Rhinofly heeft een aantal zeer lezenswaardige blogjes aan microblogging gewijd (zie hier, hier en hier). En houd je vast, Frank impliceert zelfs dat micro-blogging ten koste gaat van ‘gewoon’ bloggen! Een regelrechte schande, Jakob wordt niet eens de tijd gegund zich in zijn graf om te draaien.

Maar los van deze ironie is micro-blogging een fenomeen om rekening mee te houden. In een heel aardig artikel wordt een vergelijking gemaakt tussen 4 micro-blogging tools: Twitter, Pownce, Jaiku en Tumblr

Ik ben geen Tweeter, maar een Tumblr. Sinds enige tijd heb ik een Tumblr miniblog die ik vooral gebruik om interessante zaken te verzamelen en vervolgens te delen. Verdomde handig, al zeg ik het zelf. En zo voorkom ik ook nog eens dat ik al die interessante dingen weer kwijtraak. Wat mij in het verleden nogal eens wilde gebeuren.

Maar ik zie Tumblr niet als een alternatief voor blogging, gewoon een leuke aanvulling met een zeer beperkte functionaliteit. Geschikt voor een zeer specifiek doel, meer niet. Op Twitter/Jaiku kom ik later nog terug, Pownce ken ik niet.

Geef een reactie