Betaaldiensten voor werkzoekers, (nog) niet in Nederland?

Ik heb ooit geleerd dat je succes op Internet kunt vergeten als je probeert consumenten te laten betalen voor de diensten die je aanbiedt. Toegegeven, dit werd me verteld in 1995/1996, dus dat is wel even geleden. En het land van de onbegrensde mogelijkheden laat zien dat consumenten, in dit geval werkzoekers, geen probleem hebben met betaalde diensten. In Amerika is het niet ongebruikelijk om tegen betaling je CV te laten schrijven/opmaken, je CV te broadcasten naar recruiters of zelfs gebruik te maken van posh vacaturesites.

CV schrijven en opmaken
Een voorbeeld van een dergelijke dienst is Resumepower. Zij bieden volgens eigen zeggen: “The company helps job seekers achieve career success using hard-hitting career documents, career coaching, and job search strategies.”

Resumepower biedt werkzoekers hulp bij het schrijven van een professioneel CV, de begeleidende brief (of zelfs brieven, afhankelijk van de situatie) en zelfs volledige ondersteuning, inclusief training, opzetten van een eigen blog, etc. Dit alles tegen betaling, hoewel ze vreemd genoeg geen prijzen noemen op de eigen website.

Resumepower is feitelijk een outplacement bureau maar betaald door werkzoekenden in plaats van de werkgever die overtollig personeel fatsoenlijk wil laten afvloeien. Geen verkeerde gedachte voor outplacement bureaus die in deze krappe arbeidsmarkt op zoek zijn naar omzet.

CV broadcasten
Als je eenmaal een CV hebt, al dan niet gepimpt via een professionele service, zijn er bedrijven die jouw CV naar talloze recruiters ‘blasten’. Resume blasting dus, volgens mij omdat een van de eerste bedrijven die deze dienst bieden zichzelf Resumeblaster noemde. Maar er zijn er aanzienlijk meer; zoals ResumeSpider, Resume Broadcaster, ResumeZapper, ResumeMailman en ongetwijfeld een hele serie anderen.

In het algemeen geldt, hoe meer recruiters, hoe duurder de service… Oftewel, hoe harder je spamt, hoe meer je betaald. En je loopt ook nog eens een enorm risico. Want recruiters die zich op een dergelijke service abonneren zijn ongetwijfeld vooral bezig hun database te vullen. Met als gevolg dat je zelf helemaal suf gespamd zal gaan worden. De enige die hieraan verdienen zijn de resume blasting services.

Geen aanrader voor het Nederlandse, en ik denk dat we ook nog even op een economische recessie moeten wachten.

Betaalde vacaturesites
Ja, die bestaan ook nog. Overigens schijnt het in Azië heel gebruikelijk te zijn dat zowel werkzoekers als werkgevers voor de diensten van vacaturesites betalen… Dit soort vacaturesites is by subscription only en richt zich op de bovenkant van de markt; directie posities en senior management.

De meest bekende service is The Ladders. Enkele jaren geleden gestart door een voormalige Hotjobs medewerker (Marc Cenedella) en blijkbaar buitengewoon succesvol. Hij is namelijk recent in de UK gestart en kijkt ongetwijfeld met een schuin oog naar de rest van Europa.

In de UK draait Goldjobs al geruime tijd, maar dat is meer een uit de hand gelopen hobby van een executive recruiter (Rosalyn Rahme).

Dit is een service die voor zover mij bekend evenmin in Nederland draait. En hier zou voor recruiters en zoekers best wel eens een markt voor kunnen zijn. Ik ben benieuwd wie de eerste is…

Geef een reactie