Graduate recruitment, bestaat dat eigenlijk in Nederland?

Schrijven over online recruitment op RecruitmentMatters is ontzettend leuk, en erg verslavend. Maar daar blijft de kachel niet van branden. Ik moet dus ook wel eens echt werk verrichten. Eén van de projecten waar ik dit moment aan werk is een functioneel ontwerp voor een graduate recruitment applicatie voor een Engelse klant.

Graduate recruitment, korte uitleg
Grote financiële en juridische instellingen krijgen elk jaar sollicitaties van duizenden studenten te verwerken; voor stages, trainee programma’s, etc. Dit geeft een piekdrukte gedurende een beperkt aantal maanden van een jaar.

De begeleiding van het sollicitatieproces (beoordeling CV, interview, assessment(s), etc.) is arbeidsintensief, en er zijn een groot aantal partijen (binnen en buiten de instelling) bij betrokken. Een online graduate recruitment applicatie is bedoeld om dit proces zo efficient mogelijk te laten verlopen.

Maar daar gebruik je toch gewoon een ATS voor?
Ik kan oplettende lezertjes nu bijna horen denken: Wat doet die Drees ingewikkeld? Dit is toch gewoon ATS (Applicant Tracking System) functionaliteit?

Deels, maar het is een zeer specifiek segment met specieke eisen, die onvoldoende door generieke ATS vendors worden geboden. En dat heeft vooral te maken met het enorme volume aan sollicitanten in een zeer korte periode, en de specieke eisen die hierdoor aan een ondersteunende applicatie worden gesteld.

Big in the UK, niet bestaand in Nederland?
Maar waar het me eigenlijk om gaat is het volgende: In Engeland is graduate recruitment een specialisme, met gespecialiseerde bureau’s, specifieke applicaties, etc.

Maar in Nederland ben ik graduate recruitment als specialisme nog nooit tegen gekomen. Mijn tocht langs de wervingssites van AEX bedrijven heeft hier ook niets over opgeleverd; graduate recruitment wordt in het algemeen via hetzelfde ATS gedaan als alle andere categorieën vacatures.

Bestaat graduate recruitment in Nederland niet? Worden aanmeldingen voor traineeships en stages op dezelfde manier verwerkt als de overige vacatures? Heb ik iets gemist in het Nederlandse? Ik zou het graag willen weten, dus reageer!

Alvast bedankt

Geef een reactie