Onethisch bedrijf baart onetische medewerkers?

Staat een onethisch business model garant voor onethisch gedrag van haar medewerkers? Als je naar een duidelijk criminele organisatie als de Mafia kijkt, is het antwoord een ondubbelzinnig JA. Maar hoe zit het met legitieme bedrijven?

Zie PayPerPost. Dit bedrijft probeert een marktplaats te creëren waar adverteerders verzoeken kunnen indienen voor blogpostings die, tegen betaling, door bloggers worden uitgevoerd. PayPerPost verdient 10% aan elke transactie.

Nu is dit in mijn optiek een doodzonde. Het gebruik in de blogosphere is nadrukkelijk aan te geven of je een zakelijke relatie hebt met een organisatie waar je over schrijft (de bekende disclaimer). Maar in de situatie die PayPerPost heeft gecreëerd is dit absoluut onduidelijk. Sterker nog, het is gewoon corporate speak zonder corporate logo!

Feitelijk is deze ‘dienst’ een manier voor bedrijven om negatieve digitale berichtgeving teniet te doen. Gebruik gewoon een setje huurlingen via PPP en je hebt een mogelijk probleem onder het kleed geveegd. Volstrekt tegenstrijdig aan het hele gedachtengoed rondom The Internet is us.

Op basis van de frequentie berichtgeving op TechCrunch blijken medewerkers van PPP zelf ook ethisch twijfelachtig gedrag te vertonen. Met als mogelijk hoogtepunt een ongevraagde e-mail (en zeer beledigende) reactie van een PPP manager aan een sollicitant. Dit omdat de sollicitant zijn motivatie om geen functie bij PPP aan te nemen uitgebreid had onderbouwd in een ongezouten e-mail naar de headhunter (dus niet eens naar PPP zelf). De e-mail stream is hier te lezen.

Is PPP een uitzondering? Of zou een onethisch business model vragen om medewerkers die zelf weinig normen en waarden hebben?

Geef een reactie

3 Comments