Wekelijkse leesmap

Een goede gewoonte dient te worden doorgezet, dus de wekelijkse leesmap zal bij RecruitmentMatters een … wekelijks terugkerend fenomeen zijn. Zolang ik het volhou wel te verstaan, want geannoteerde bijdrages maken valt nog niet altijd mee.

Afijn, voor deze week heb ik de volgende interessante entries gevonden in de immer uitdijende blogosfeer:

Joshua Porter heeft enkele weken geleden een aardige toevoeging gegeven op de lijst van Google’s social design best practices. In het kader van Social Computing zeker een aanrader. En als je toch bezig bent, lees deze dan ook meteen maar even.

En Social Computing is niet van 2006, of zelfs 2000, maar van 1998. Van de vorige eeuw dus, en van de oprichter van Amazon, Jeff Bezos. Toen heette het nog Personalization, maar zijn uitspraken hebben niets van hun waarde verloren. Integendeel!

Penelope Trunk is an up- and coming in recruitment blogging en haar blogs zijn meer dan lezenswaardig. Daarom geen verwijzing naar een blog entry maar naar haar blog: Brazen Careerist.

Dat blogging risico’s kent was al enige tijd duidelijk, maar dat je zelfs ontslagen kan worden door content op het blog van je kinderen is nieuw!

Se7en is toch wel één van mijn favoriete thrillers, maar de seven sins zijn er ook op de werkvloer. Lees en leer!

Naast alle leuke technologische ontwikkelingen rondom online recruitment moet er natuurlijk ook nog altijd gewoon gewerkt worden. En daar is het niet altijd feest, met of zonder de 7 zonden. Lees en huiver!

Dat zijn ze dan voor deze week. Veel leesplezier en tot volgende week maar weer!

Geef een antwoord