Online referral programma’s, overbodig en complex?

Een online referral programma is een sociaal netwerk met een zeer duidelijk omlijnd doel; mijn netwerk en de netwerken van mijn netwerk inzetten om kandidaten vinden.

Online referral programma’s zijn geen onverdeeld succesverhaal. Wat bekende voorbeelden:

Jobster. Het meest gehypte online referral programma dat wegens gebrek aan financieel succes vervolgens als een kameleon allerlei andere kleuren heeft aangenomen. Zonder daarmee overigens succesvol te zijn.

H3. Bij dit systeem kan ik mijn bestaande relaties downloaden. En ik kan vervolgens een verzoek naar mijn netwerk sturen. Eventueel geïnteresseerden in mijn netwerk kunnen zelf reageren of het verzoek naar hun contacten sturen. Die op hun beurt weer hetzelfde kunnen doen. Enzovoorts, enzoverder. H3 heeft geen zieltjes gewonnen met hun recente, nogal forse prijsverhoging.

Zubka. Bij dit systeem kan ik geen bestaande relaties downloaden; ik moet ze met de hand invoeren… Een geïnteresseerde uit mijn netwerk kan niet direct reageren, ik moet de gegevens van die geïnteresseerde zelf doorsturen…. Dit is een gemankeerd proces dat nog eens extra knullig aanvoelt door een infantiele interface. Het bedrijf is bij toeval over funding gestruikeld; haar doodsstrijd zal dus nog lang duren.

Spotajob. Van eigen bodem, met grofweg hetzelfde gemankeerde proces als Zubka. De interface ziet er gelukkig een heel stuk beter uit.

H3, Zubka en Spotajob bieden alledrie een bonus voor aanbrengers van kandidaten die uiteindelijk ook ingehuurd worden. H3 heeft haar proces zelfs gepatenteerd…

Ongeacht de kwaliteit van de oplossing lijkt het me onwaarschijnlijk dat online referral programma’s als geïsoleerde oplossing overleven. Waarom?

Stel: ik ben een recruiter (in-house of commercieel).
En stel: ik heb de opdracht om een vacature voor een sales manager zo snel mogelijk in te vullen. Ik heb mijn eigen website, een aantal vacaturesites en een online referral programma tot mijn beschikking. Kan ik met één druk op de knop al die kanalen in één keer activeren? Whoehaha, droom lekker door!

Voor het doorzetten van een vacature naar de eigen site en vacaturesites is een multiposting oplossing aanwezig, en ik kan kandidaten via vacaturesites ‘dwingen’ op mijn eigen site te reageren. Maar ik kan mijn vacatures niet doorzetten naar een online referral programma en in het geval van Zubka en Spotajob moet ik mijn contacten ook nog eens handmatig invoeren! En de response komt als e-mail binnen.

Dan kan ik net zo goed mijn netwerk via e-mail benaderen en een bonus bieden. Want welk voordeel biedt een online referral programma mij dan nog? Geen! En het kost me ook nog eens geld.

Geef een reactie

1 Comment
  • Bas van de Haterd
    says:

    @Marc: maar je vergeet, je zet niet enkel je eigen netwerk in, je zet ook het netwerk van derden in. Ik moet zeggen, er is nog veel te verbeteren (er komt een prachtige nieuwe site aan kan ik je ook verraden, waar ik zijdelings bij betrokken ben). Dat gaat ineens een paar hele leuke extra mogelijkheden bieden. Maar daarover later meer 🙂