Comment trolling

In zijn recente Transfer op HRlog verwijst Bas van de Haterd impliciet naar een fenomeen dat ‘comment trolling’ wordt genoemd door zijn ongenoegen te uiten over de aard van sommige reacties op zijn blog entries. Dit was eerder al aanleiding geweest voor een artikel van Bas op Marketingfacts waarin hij stelde dat commentatoren op blogs met een zakelijk karakter altijd een URL moeten vermelden.

Volgens TechCrunch kunnen reacties op blogs in één van de volgende categorieën worden geplaatst:

1. Serieuze reacties. Er wordt inhoudelijk en integer ingegaan op het onderwerp van de blog entry. Een daadwerkelijke bijdrage aan de discussie en de reden waarom reacties op blogs gewenst zijn.

2. Spam. Uitsluitend bedoeld om traffic naar de eigen site te krijgen. Hierbij merkt TechCrunch terecht op dat het niet altijd eenvoudig is om categorie 1 en 2 altijd goed te scheiden.

3. Comment trolls. Deze categorie spuugt gal. Zowel op het onderwerp als op de schrijver. Volgens Wikipedia is een troll: a person who is deliberately inflammatory on the Internet in order to provoke a vehement response from other users

Eerlijk gezegd vervult categorie 2 mij met de grootste weerzin omdat onder het mom van een integere response slechts voor eigen gewin gereageerd wordt.

Maar categorie 3 kan natuurlijk ook knap irritant zijn, hoewel  Wikipedia ook daar een oplossing voor geeft: image

Experienced participants in online forums know that the most effective way to discourage a troll is usually to ignore him or her, because responding encourages a true troll to continue disruptive posts — hence the often-seen warning “Please do not feed the troll”.

Maar werkt dat niet, of begint het je toch teveel de keel uit te hangen, dan is er een andere manier. Door de troll te voeren, maar dan op een bijzondere manier.

Henk van Ess en Joost de Valk hebben een plugin voor WordPress ontwikkeld die comment trolls laat denken dat hun reacties zijn geplaatst. Maar uiteindelijk zijn de comment trolls de enige die hun eigen reacties kunnen zien. De rest van de bezoekers blijft ervan verschoond.

Alleen toe te passen onder zeer extreme omstandigheden zou ik zeggen.

Geef een reactie