Wat heb ik hem misdaan?

Vorige week hoorde ik op een congres dat er via via nog wel eens over mij en mijn artikelen wordt gesproken. Nu weet ik dat ze gelezen worden omdat ik er ook persoonlijk op word aangesproken: “oh, leuk, eindelijk een gezicht bij de naam, ik lees je stukken”, tenminste dat zijn de reacties die ik onthoud.

Echter hoorde ik van een bekende dat er (uiteraard) ook negatief over mijn persoon gesproken wordt. En dan vooral als ik kritisch of zelfs negatief ben geweest over een campagne of site, dat men de vraag stelt: wat heb ik hem ooit misdaan dat hij mijn campagne zo moet afzeiken? Of waarom moet hij nu zo negatief zijn over mijn website of project.

Laat ik duidelijk zijn: je hebt me waarschijnlijk niets misdaan en het is niets persoonlijks. Kritiek is natuurlijk nooit leuk, maar je kan er ook iets positiefs uit halen. Ja, ik probeer het altijd opbouwend kritisch te doen, maar dat is soms heel lastig. En mijn schrijfstijl is ook erg confronterend, dat weet ik. Echter kan je op twee manieren hiermee omgaan. Je kan me een klootzak vinden en je eigen koers blijven varen, want in een aantal gevallen heel goed zal werken. Reed Business met de ‘maak jij straks naam’ campagne vond ik in de basis goed, maar ik had ook mijn twijfels en kritiek. Als je dan echter fantastische cijfers publiceerd, zoals Reed deed, haal je alle scepcis bij me weg.

Je kan er ook ites van proberen te leren. Want waar er negatieve kritiek staat, staat er bij mij bijna altijd bij hoe ik het anders had gedaan. Zoals afgelopen week ook iemand naar me toe kwam met de opmerking: je hebt mijn werk behoorlijk had aangepakt, met zinnen als ‘dat het nog slechter kan bewijst’… Maar je hebt ergens wel gelijk (hoewel natuurlijk niet helemaal in zijn optiek). Laten we in ieder geval dan eens een kop koffie gaan drinken en kijken of we het voortaan beter kunnen doen. Nu hoeft dat natuurlijk niet met mij als adviseur te zijn (hoewel ik dat natuurlijk wel het leukste vind), er zijn in dit land meerdere goede mensen op dit gebied. Van kritiek kan je leren, dat doe ik ook (hoewel ik wel heel eigenwijs en arrogant ben en dus heel moeilijk te overtuigen). Het is nooit persoonlijk als ik negatief of bijzonder kritisch ben.

Geef een reactie

3 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Raymond, daar heb je misschien wel gelijk in, het is natuurlijk vervelender om publieke kritiek te krijgen. Aan de andere kant is publiek in het zonnetje gezet worden, zoals ik bij goede campagnes (Delta Lloyd, Inter Access) heb gedaan dan ook weer bijzonder positief.

  Dus als ik jou was, zou ik daar naar streven natuurlijk, iets bijzonders doen, iets goeds en gewaagds, dat is natuurlijk veel leuker 🙂

 • Raymond Bresching
  says:

  Ik denk dat mensen er mogelijk problemen mee hebben dat je kritiek voor iedereen leesbaar is. Doordat het publiek mee kan lezen is het daardoor een grotere aanslag op het geleverde werk/trots.

  Begrijp me niet verkeerd. Ik vind persoonlijk je kritieken prima. Maar heb zelf tot nu toe ook nog niet de eer gehad om er een van je te mogen ontvangen. 🙂