Online vacatures (nog) duurder?

Joel Cheesman maakte woensdag melding van een presentatie van Tony Roy (MD van CareerBuilder.co.uk) op een conferentie waarbij Tony aangaf dat $ 2.000 vacatureplaatsingen realistisch zouden zijn:

If he had his way, Roy said, each postings on a job board would be $2,000 or so. He pointed out that that recruitment agencies typically charge 18 to 30 percent of first-year compensation as their fee, and print ads often cost much more than $2,000 … there’s no reason online posting rats shouldn’t go up to $2,000 over time.

Dit is dus niet Amerika, maar de UK. En dat is niet zover van Nederland! Zoals misschien bekend mag worden verondersteld is JobbingMall enige tijd geleden overgenomen door Careerbuilder.

Op dit moment biedt JobbingMall een enkele vacatureplaatsing nog aan voor 195 euro. Maar als de opmerking van Tony als enige indicatie voor de nabije toekomst mag worden gezien, zal deze prijs dus aanzienlijk gaan stijgen.

Dat zal ongetwijfeld betekenen dat de recente opmars van JobbingMall in de “HRlog top 40” wel eens snel kan worden omgezet in een snelle neergang.

Maar misschien wordt deze soep niet zo heet gegeten. Joel is zelfs van mening dat er sprake zou moeten zijn van dalende trend in de prijsontwikkeling; mede als gevolg van de impact van sociale netwerken en andere nieuwe intreders.

We wachten de ontwikkelingen af.

Geef een antwoord

13 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @ Raymond
  Dat is natuurlijk waar, maar wijsheid achteraf. En een investering van € 2.000 zonder garantie op resultaat is wel een zeer hoog risico. Een meer performance based pricing model zou m.i. meer op zijn plaats zijn.

 • Raymond Bresching
  says:

  Denk dat ieder bedrijf prima kan meten van welk jobboard ze het meest profijt hebben. Als een plaatsing van 2000 euro zich dubbel en dwars terugbetaald dan is het de investering waard.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Tja, gemengde geluiden, NVB en Monster. Hoor ik al tijden. Schijnt vooral aan de persoon te liggen die er mee werkt, wat betreft de CV database. Qua vacatures denk ik dat het aan de opmaak en teksten zal liggen, dat het publiek blijkbaar erg verschilt (of misschien de opmaak van de sites zich beter voor iets anders leent). Blijft interessante materie.

  Wat betreft de posting van 2000 dollar, leuk geredeneerd van die mensen. 0,0 marketing ervaring duidelijk. We kijken naar andere kanalen en gaan vergelijken. We kijken niet naar wat de klant wil, etc. Ik voorzie dat jobboards eindig zullen gaan zijn. Niet op korte termijn, maar net als dat kranten en offline advertenties afnemen en uiteindelijk, wanneer de huidige generatie old timers eindelijk met pensioen is, nog nauwelijks worden ingezet (dat is dan het moment dat ik weer ga adviseren in de krant te adverteren). Ook jobboards (en ja, veel van de plaatsingen gebeuren uit gemak en gewoonte) zullen minder postings krijgen.

 • Jorrit Blok
  says:

  Ik vind het een enorm teken van zelfoverschatting van de mensen van Careerbuilder om zulke dingen te roepen. Zeker in een tijd waar RSS, blogs en vacatures via gewone zoekmachines zoals Google een stevige concurrent zijn, zou ik veel meer respect hebben voor een jobboard dat zijn revenuen afhankelijk maakt van een daadwerkelijke plaatsing. Het lijkt mij heel sterk een beweging die we eerder ook zagen bij de grote print-advertizers. Als je minder advertenties mag plaatsen, doe je gewoon je prijs omhoog en spin je een leuk verhaal om te camoufleren dat je gewoon minder inkomsten krijgt.

  En dan te bedenken dat Jobbingmall toch vooral bekend stond om de achterlijk lage prijzen die ze hanteerden, het “vergeten” van afgesloten proefabonnementjes en hun neiging tot handelen op pure prijs. Beetje vreemd dat een organisatie die er zulke meningen op nahoudt niet gewoon Monster overneemt, maar specifiek een prijsvechter!

 • Bob
  says:

  If Careerbuilder starts charging $2000 to post jobs then they are going to have to deliver something more than a job posting to get employer buy in on it. There are plenty of smaller job boards, like Craigslist, who will grab up their market share even more as they try.

  Bob
  email@jobmatchbox.com

 • Frank Roders
  says:

  Toch even een tegengeluid: wij zijn zeer tevreden over Monster. Volgens ieder onderzoek het hoogste marktaandeel, volle database, scherpe prijzen én een goede accountmanager. Bel Jennifer van de Pavert!

 • Marc Drees
  says:

  @ Jan en Johan
  Interessant om te horen dat NVB zulke goede resultaten oplevert.

  Naast de negatieve ervaring(en) met Monsterboard ben ik ook benieuwd naar de positieve ervaringen met NVB en de redenen (vanuit jullie optiek) voor het verschil tussen deze vacaturesites!

 • Marc Drees
  says:

  @ Johan
  Zoals je op dit blog zal kunnen zien is ‘safe bet’ niet mijn mening over Monsterboard. Maar ga er maar vanuit dat de reflex in het algemeen zal zijn om op Monsterboard te plaatsen. Al die marketing Euros leveren hun geld wel op.

  Overigens ben ik wel benieuwd naar jouw ervaring met Monsterboard!

 • Jan Greeven
  says:

  Hier hetzelfde verhaal. De Nationale Vacaturebank levert ons momenteel de beste en meeste respons op (was een tijd geleden wel anders) en ook tegen een schappelijke prijs!

 • Johan de Graaf
  says:

  Monsterboard? Safe Bet? Nou wij zijn er heel snel vanaf gegaan… wat een bedrijf…
  Onze vacatures staan nu op NationaleVacaturebank.nl, veel vriendelijker geholpen en goed respons op onze vacatures.

 • Marc Drees
  says:

  Als gevolg van de huidige schaarste aan personeel is het logisch te veronderstellen dat vacaturesites (en dus ook social networking sites) hun diensten voor een hoger bedrag aandienen.

  Het blijft daarbij vreemd dat alternatieven die gratis of veel goedkoper zijn niet of in onvoldoende mate worden uitgebuit.

  Om de een of andere reden is een vacatureplaatsing op Monsteboard toch nog altijd een ‘safe bet’. Hetzij uit gemak/luiheid, danwel om het management tevreden te stellen.

 • Marc Trebels
  says:

  Beste Marc,

  Ik zag vanochtend ook een bericht van Linkedin langskomen waarin zij aangeven hun prijzen voor jobpostings te verhogen.
  (naar $195,- voor een single posting, dus komen zij nu op het niveau van Totaljobs)