Future of social networks

Ik word vaak gevraagd: wat is nu de toekomst van de sociale netwerken. Waar gaat het naar toe? Ik antwoord dan dat als ik dat met zekerheid zou weten, ik geen trainingen meer zou geven over het heden. Maar dat ik wel een aantal ideeën heb over waar het heen kan gaan. Hoe het er dan uit ziet, weet ik nog niet.

Vandaag lees ik op het weblog van Erwin van Lun, mensmerk.nl, twee van mijn toekomstvisies die langzaam beginnen waarheid te worden. De eerste is de koppeling tussen sociale netwerken en 3D werelden. Facebook koppelt nu al zijn database met Activeworlds. De koppeling tussen 3D werelden en sociale netwerken is voor mij een hele logische, aangezien mensen veel waarde hechten aan 3 demensionaal communiceren met elkaar. Active worlds is een soort second life, alleen dan meer besloten, wat voor- en nadelen heeft. De volgende stap is de combinatie tussen sociale netwerken als facebook, hyves en myspace en bijvoorbeeld het nieuwe home platform van playstation.

De tweede belangrijke trend die langzaam waarheid wordt, aldus hetzelfde weblog, is wat Seth Godin web 4.0 heeft genoemd. Namelijk dat je niet enkel meer weet wie wie kent, maar dat als bekend is dat jouw vrienden product X hebben gekocht en jij gaat ook een product in die categorie kopen, dat je sociale netwerk (of je telefoon of…) tegen je zegt: goh, je vriendin Jannie heeft recent ook een wasmachine van Bosch gekocht en heeft enkel problemen gehad. Of ‘je vriend Bas vliegt normaal mar Sky Europe naar Krakow en heeft nooit klachten, waarom zou je een dure vlucht van LOT of KLM nemen?’. De kracht van sociale netwerken met automatische recomendaties van mensen die je vertrouwd (of de massa die je kan vertrouwen, etc).

Geef een reactie

2 Comments
  • Bas van de Haterd
    says:

    @Michel: ik heb er nog wel meer in mijn achterzak, mogelijke ontwikkelingen. Mobiel gaan is er één, waarbij de web 4 van Seth Godin ook meespeelt (web 4 is where your iPone meets your facebook wordt ook wel gezegd). Maar het ging me er even om dat op twee van mijn lange termijn visie punten nu de eerste stappen worden gezet.

  • Michel Rijnders
    says:

    Niet te missen derde ontwikkeling is het mobiel gaan van sociale netwerken en daarmee de complete integratie en interactie in het echte sociale leven. Maar goed daar is nog niet (zoveel) over geschreven 😉