Werk.nl: Miskend talent?

Werk.nl is in Nederland de vacaturesite met verreweg de meeste vacatures; op dit moment zelfs bijna 75.000. Tegelijkertijd is Werk.nl ook een site waar men in het algemeen de neus voor ophaalt. Een beetje het sufferdje van de klas.

En dat is niet helemaal terecht. Natuurlijk, de site ziet er ‘bijzonder’ uit, wat droevig is als je bedenkt hoeveel geld hier in is gestoken. Belastinggeld wel te verstaan… En het gebruik is bepaald niet intuïtief, wat om exact dezelfde reden helemaal droevig is.

Maar tegelijkertijd wordt er soms een pareltje gemaakt dat zo goed is verstopt dat je er per ongeluk over moet struikelen. En dat gebeurde mij gisteren met: de Kansverkenner. Ja ja, ik weet het, de marketingafdeling zal vast overuren hebben gemaakt om op deze naam te komen.

De Kansverkenner is bedoeld om een werkzoekende een beeld te geven van zijn/haar kansen op de arbeidsmarkt. Door een beroep, een provincie en het aantal werkuren per week te kiezen krijg je een beeld van jouw kansen in je eigen provincie en daarbuiten. Naast allerlei geconsolideerde informatie krijg je natuurlijk ook passende vacatures te zien. Je kan vergelijkbare banen bekijken en je kan zien welke kanalen meestal gebruikt worden voor het vinden van een baan in het gekozen beroep. Aan het einde van deze bijdrage heb ik een aantal screenshots toegevoegd.

De Kansverkenner is een heel goed idee, maar heeft een aantal beperkingen:

  1. Het gaat alleen over vacatures van CWI.
  2. Je wordt op Werk.nl nog steeds gedwongen gebruik te maken van de gemankeerde Beroepen & Opleidingen tabel van CWI. Voorbeeld: IT manager is nog steeds geen beroep…
  3. Je kan hele aparte resultaten krijgen als er eenvoudig geen vacatures beschikbaar zijn. Probeer bijvoorbeeld eens ‘manager nachtclub… Maar dat is spijkers op laag water zoeken.

Idee:
Een vertical search engine zou eindelijk toegevoegde waarde gaan leveren als zij functionaliteit vergelijkbaar met de Kansverkenner biedt. En als ze dan toch bezig zijn; meteen even een Kansverkenner voor bedrijven die vacatures willen plaatsen! Dat zou pas echt een hit zijn.

Wat zijn mijn kansen als fulltime restauratiemetselaar in ZH?

Kansen op de arbeidsmarkt

Wat zijn vergelijkbare beroepen?

Top 10 vergelijkbare beroepen

Wat voor zoekkanalen worden gebruikt?

Zoekkanalen voor mijn beroep

Geef een antwoord

5 Comments