Plasvlerk 2

Minister Plasterk maakt zich wederom niet populair bij studenten. Zijn recente plan om het volgen van een masterstudie te ontmoedigen door (even heel sec) het verhogen van het collegeld en collegegelddifferentiatie in te voeren grenst aan het absurde. Volgens de minister is een bachelordiploma voldoende om aan een goede baan te komen. Collegegelddifferentiatie. Ik ken dat woord nog van wiskunde. Wat het precies betekent weet ik niet meer, wel dat alle hoofdpersonen uit de voorbeeldsommen er bekaaid van af kwamen. Dat bijna geen enkele bachelorstudent direct de arbeidsmarkt opgaat is vooral te wijten aan het imagoprobleem van het bachelordiploma. De vraag op verjaardagen is niet langer of je ‘nu al eens een vriendje/vriendinnetje hebt’ maar welke master je gaat doen. Bovendien is het niet duidelijk wat het verschil is in functie tussen een bachelor en masterdiploma. Anders dan is de Verenigde staten waar de masterstudie vooral studenten trekt die een carriere ambieren in de wetenschap. Collegegeldifferentiatie zal vooral een barriere opwerpen voor studenten die hun opleiding nu al maar nauwelijks rond krijgen. In financieel opzicht. Het lijkt me onmogelijk dat een kabinet dat af wil van de zesjes-cultuur, dit plan steunt.

3030cookie-checkPlasvlerk 2
Geef een reactie