Mijn CV is van… mij!

Stel, ik ben op zoek naar een baan, en ik vind het een goed plan om dit voornemen kenbaar te maken door mijn CV in de CV database van een vacaturesite te proppen. Op deze manier hoop ik natuurlijk benaderd te worden door een bedrijf met een baan die bij mij past.

CV databases zijn erg in trek, omdat bedrijven hopen op deze manier toch nog iets van het schaarse talent te vinden. En dat betekent op haar beurt dat vacaturesites goed geld kunnen verdienen aan het verkopen van abonnementen. Geld dat ze verdienen dankzij mensen zoals ik, die een CV hebben achter gelaten.

En hoe tonen de vacaturesites hun dankbaarheid aan mij? Op geen enkele manier! Je moet je vaak door een zeer vervelend aanmeldproces heen worstelen, en vervolgens krijg je allerlei ongevraagde e-mails van intermediairs.

Feitelijk wordt ik door een vacaturesite gestraft met het online zetten van mijn CV, terwijl zij er tegelijkertijd een forse omzet mee boeken.

Zou het gedrag van vacaturesites verbeteren als zij verplicht zijn jou als CV leverancier te zien? Wat te denken van de volgende (helaas volledig fictieve) aanbieding:

Geachte heer Drees,

Als u op zoek bent naar een andere baan willen wij u daarbij graag van dienst zijn. Als wij uw CV in ons bestand mogen opnemen ontvangt u daarvoor € x. Wij doen dit omdat wij ons bestand van CV’s tegen betaling openstellen aan bedrijven die op zoek zijn naar personeel.

Deze bedrijven mogen overigens alleen contact met u opnemen als zij u een passende vacature (op basis van uw kwalificaties en wensen) kunnen bieden. Dit betekent tevens dat wij bepaalde eisen stellen aan de juistheid en volledigheid van uw gegevens.

Mocht u desondanks van mening zijn geconfronteerd te worden met ongepaste aanbiedingen dan kunt u ten allen tijde uw CV laten verwijderen. In dat geval verzoeken wij u deze informatie aan ons te overleggen zodat wij het bedrijf in kwestie kunnen benaderen.

Etc.

Bedenk dat ik geen marketeer ben; bovenstaande tekst kan ongewijfeld veel beter. Maar het gaat hier even om de essentie.

Zou dit niet tot een veel betere situatie voor werkzoekers en werkgevers leiden? De vacaturesite heeft ineens een resultaatverplichting naar de leverancier. En die verplichting niet nakomen berokkent schade. En da’s niet de bedoeling!

3090cookie-checkMijn CV is van… mij!
Geef een reactie

5 Comments
 • Marco Blankestijn
  says:

  Intressant onderwerp maar om geld te geven voor cv’s is niet het juiste idee. Ik denk dat je op de eerst plaats dient te zorgen voor;

  1. transparantheid van de internet organisatie (financiele 
      jaarrekening ect.) .
  2. gebruiksvriendelijkheid van de website.
  3. alleen contact op basis van vraag en aanbod. (geen push maar
      pull marketing).

  de grootte organisatie denken alleen aan winstmaximalisatie en dat is de oorzaak van jou e-mail volgens mij. Wij zijn net begonnen met een database van cv’s en vacatures en proberen als een platform te fungeren voor werkgevers en werknemers (zie http://www.cvburo.nl).  wij hebben ervoor gekozen om de site gratis te laten gebruiken voor mkb bedrijven (kredietsysteem) hiernaast handteren we een kleine betaling voor de grotere organisaties, zodat we in ieder geval kostendekkend kunnen werken en de gebruiksvriendelijkheid (extra tools) verder kunnen uitwerken.
   

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  Ja Marc, ik denk dat je iets doordraait… want juist de mensen met tijd over en geld tekort (een combinatie die veel voorkomt) zullen fake CV’s gaan plaatsen tegen betaling. Ik kan me nog herinneren dat je betaald werd voor surfen, ik ken werkelozen die daarmee hun uitkering ernstig aanvulde. Vergeet niet, de mensen die nu nog geen werk hebben, in deze markt, kiezen daar veelal zelf voor en zullen dergelijke trucs niet schuwen.

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  @ Bas:
  Er bestaat zeker een risico dat mensen hun CV voor het geld gaan plaatsen; maar daar zijn naar mijn idee een aantal waarborgen in te bouwen. Allereest is er de fee in relatie tot de eisen die de CV database eigenaar kan stellen. Als de inspanning voor het realiseren van een goed CV in verhouding is tot de fee, zal dit toch vooral mensen trekken die bereid zijn die energie er in te steken.

  We zijn zodanig gewend aan satisficing en promiscuous digits dat en reëele inspanning voor een paar Euro al gauw als teveel zal worden gezien.

  Het kan in mijn optiek zelfs eerder zo zijn dat je juist alleen echt geinteresseeren krijgt. Misschien draaf ik nu een beetje door, maar dat hoor ik dan vast wel 😉

  En ja, er is geen enkele reden om bedrijven niet te ‘straffen’ voor onfatsoenlijk gedrag. Tot en met blacklisting aan toe.

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  Sorry Marc, maar ben het in dit geval niet met je eens. Wat er in zo’n geval gebeurt is namelijk dat allerlei niet werkzoekende mensen hun CV er neer gaan zetten. Dan ben je dus veel geld daaraan kwijt als board.

  Je kan men ook per benadering betalen, dat is al een stap beter. Maar dan moet je dus wel zeker zijn van de juistheid van een CV, iets wat je niet kan. Immers, wil je CV houders boetes gaan geven? En hoe zorg je daar voor?

  Dat er meer service bij kan ben ik met je eens. Je kan natuurlijk een ‘dit is niet ok’ button inbouwen bij elke benadering (zeker als die per mail gaan). Voldoende keren een slechte match en de prijs gaat omhoog voor de CV database partij. Voldoende keren een goede match en de prijs gaat naar beneden. Ik denk dat veel klanten het niet op prijs zouden stellen, moeten ze ineens kwaliteit gaan leveren, maar voor de werkzoekenden is het wel ideaal.

  0
  0