ZZP’ers

In een interview met het FD gaat Frank Heemskerk in op het fenomeen ZZP’er en de consequenties voor Nederland daar van. Hij geeft hierin o.a. aan dat ZZP’ers zeer goed zijn voor de innovatiekracht van Nederland en dat ze leiden tot hogere economische groei en meer arbeidsproductiviteit. Hij geeft wel aan dat er issues zullen ontstaan, met name op het gebied van sociale zekerheid.

Nu het 10% van de arbeidsmarkt populatie is valt het wel mee, aldus Heemskerk, maar als het veel meer wordt (30% bijvoorbeeld) valt ons sociale stelsel uiteen. Het kan ook niet zo zijn dat in goede tijden men profiteert en in slechte tijden men in loondienst gaat en profiteert van het sociale stelsel, aldus Heemskerk. Hij kijkt vooral naar de pensioenen, iets waar ik juist hoop dat ze van af blijven. Echter heeft hij op het punt van WAO (WIA), Ziekteverzuim en dergelijke wel gelijk. Maar… deze zaken staan nu niet open voor zelfstandigen. Want ik als ZZP’er zou dolgraag willen dat ik gewoon premie zou kunnen afdragen voor mijn ziektewet en WAO afdragt en me daar niet los voor hoef te verzekeren. Dat scheelt een bak geld, maar helaas is dat niet mogelijk.

Verder gaat het over het wegnemen van drempels, het stimuleren van part-time ondernemersschap en het verlengen van de VAR verklaring, iets dat ik me bedenk dat ik inderdaad helaas weer moet doen.

Geef een reactie

1 Comment
 • Bas van de Haterd
  says:

  Dat het lezen van een artikel tot verschillende interpretaties kan leiden, zie je aan deze ingezonden brief als reactie op hetzelfde artikel.

  Zo had ik het dus totaal niet gelezen….

  Op maandag 17 december 2007 zegt staatssecretaris Heemskerk in het FD dat hij een grens wil stellen aan het aantal zelfstandig ondernemers, want bij deze categorie ‘komen de winsten voor eigen gewin en komen de lasten bij de overheid’. Dit geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het doet bovendien onrecht aan de vele hardwerkende ondernemers van dit land, die toch maar dagelijks hun nek uitsteken en hun eigen broek ophouden. Dit zijn keiharde werkers met een werkweek waar de 40 uur van ‘trouwe werknemers’ in veilige loondienst schamel bij afsteekt. Al was het maar omdat zelfstandig ondernemers nergens hun handje op kunnen houden als de omzet even tegenzit. Zij moeten hun eigen financiële vangnet creëren en doen dat dus ook. Mag zo’n hardwerkende ondernemer dan alsjeblieft ‘de winsten voor eigen gewin’ houden?

  De heer Heemskerk mag blij zijn dat er in dit land nog ondernemende mensen zijn die bereid zijn iets op poten te zetten en verder kijken dan de 9 tot 5-mentaliteit.