Voorspellingen van vorig jaar

In oktober van vorig jaar heb ik een aantal voorspellingen gedaan voor 2007 en verder. Aangezien 2007 is geweest kunnen we die trends nu analyseren en kijken in hoeverre ik er naast zat. Bij deze dus maar…

Trend 1: Zoekmachine marketing voor vacatures wordt de grote hit.

–> niet waar

Hoewel ik wel zie dat er meer en meer vacatures in google adwords staan en bedrijven als Otys hun klanten SEO trainingen geven en je de vraag toch groter ziet worden, heeft het niet de vlucht genomen die ik had verwacht. Ook is de goede vertical dit jaar uitgebleven, ondanks dat we wel een aantal lanceringen zoals Lootzy hebben gehad, zie ik nog steeds geen Nederlandse Indeed of Simply Hired.

Trend 2: Social networking wordt hot voor recruiters

–> correct

Ik durf toch wel te stellen dat social networking de trend is geweest in recruitment land het afgelopen jaar. Toen ik in november mijn eerste training recruitment in sociale netwerken gaf bij Media Plaza hadden 2 van de 25 recruiters een Linkedin account. Nu is dat 22 van de 25. Verder is het aantal trainingen sterk toegenomen en kreeg ik recentelijk na een lezing de opmerking: niets nieuws. Er is in een jaar een aardverschuiving geweest op dit gebied.

Trend 3: meer inzet van business blogs

–> twijfelgeval

Er zijn inmiddels behoorlijk wat bedrijven met een eigen weblog. Vooral kleinere en middelgrote bedrijven, de echt grote jongens blijven nog wat achter, met uitzonderingen als Accenture en Magnus. Dus als je het hebt over meer inzet is hij waar, als je kijkt naar de zichtbaarheid voor de massa valt het nog wat tegen. Ik doe er geen uitspraak over.

Trend 4: Inzet van video’s en andere multi mediale campanges zal sterk toenemen

–> correct

Misschien klinkt het nu als een open deur, maar vergeet niet dat we eind 2006 enkel de Rhinofly viral hebben gehad. Dit jaar zijn we dood gegooid met wannnabee virals en een enkele goede crossmediale campagne. Het was, zeker de tweede helft van het jaar, extreem druk met campagnes die allemaal video en andere multimediale zaken in zich hadden.

Voor 2008 en 2009 stonden er twee trends die ik nog steeds verwacht, hoewel 2009 realistischer lijkt dan 2008 als ik eerlijk ben. IPTV breekt door in 2009 voor HR (de ontwikkelingen op marketing gebied gaan iets trager dan ik verwacht, maar eind 2009 hebben bedrijven hun eigen IPTV kanaal) en het pensioen register zal in 2009 mogelijk ook het levenslicht zien, hoewel met deze regering ik er eigenlijk als ik eerlijk ben weinig hoop voor koester.

De uitslag van mijn voorspellingen:

1 niet correct

1 twijfelgeval

2 correct

Geef een reactie

4 Comments