Vertical search engine Careerjet: sneller en … even slecht als Lootzy

In de serie ‘Site gespot’ had Frankwatching gisteren de vertical search engine Careerjet in de aanbieding. Na Lootzy (52% flop met 52 stemmen) lijkt Careerjet (22% flop na 45 stemmen) een veel betere toekomst tegemoet te gaan, althans volgens de kiezer. Tijd om die Wisdom of Crowds eens te evalueren.

Even kort: wat zijn de belangrijkste criteria van een vertical search engine? In volgorde van belangrijkheid: Veel vacatures, snel zoeken, en correcte zoekresultaten.

Veel vacatures?
In deze categorie wint Careerjet met gemak. Als we tenminste de ongekende aantallen van Careerjet (meer dan 330.000 vacatures in Nederland) mogen geloven. En meten is weten: Careerjet heeft iets meer dan 140.000 vacatures met een provincie in Nederland; dus bijna 200.000 vacatures zonder locatie… is hier sprake van vacature inflatie? Overigens is 140.000 nog steeds een fors aantal vacatures!

Lootzy heeft iets meer dan 34.000 vacatures in Nederland. Hiermee diskwalificeer je jezelf natuurlijk als vertical search engine.

Stand: 1-0 voor Careerjet

Snel zoeken?
Dit is een overweldigende overwinning voor Careerjet. Consistent snel terwijl Lootzy altijd trager is met een variabele reactietijd. Echt geen prettige ervaring.

Stand: 2-0 voor Careerjet

Correcte zoekresultaten?
Bij vertical search engines is de standaard gezet door SimplyHired en Indeed; en net als Lootzy heeft ook Careerjet goed gekeken naar de homepage van de amerikaanse collega’s. Zoeken doe je via twee velden: Wat en waar.

De zoekopdracht Account manager in Den Haag levert bij Careerjet 257 vacatures op; bij Lootzy 235.

Dat is opvallend dicht bij elkaar en plaatst grotere vraagtekens bij de juistheid van de Careertjet aantallen. En het wordt nog erger.

Want zoeken met “Account manager” en Den Haag levert bij Careertjet 94 vacatures op en bij Lootzy 167.
En dan, zoeken met ’s-Gravenhage in plaats van Den Haag laat zien dat Careerjet zijn tabellen voor elkaar heeft en Lootzy niet. Want Careerjet vindt er nog steeds 94 terwijl Lootzy tot 1 resultaat komt.

Maar ik weet niet langer wie nu daadwerkelijk de meeste vacatures heeft; dus de voorsprong van Careerjet wordt teruggebracht naar 1-0.

Ten aanzien van de correcte zoekresultaten is het oordeel: Onbeslist maar niet tot tevredenheid stemmend. De zoekroutine van Careerjet is ruw, maar de tabellen zijn in orde. De zoekroutine van Lootzy is beter, maar Den Haag is toch echt dezelfde plaats als ’s-Gravenhage.. Alletwee een punt eraf zou ik zo zeggen.

Stand: Careerjet 0 – Lootzy -1

Nog wat losse constateringen
Op de homepage biedt Careerjet ook zoeken op categorien (sector en locatie), terwijl Lootzy een hippere Web 2.0 tagcloud toont. Die laatste is natuurlijk een stuk minder logisch, looks worden blijkbaar belangrijker ervaren als functionaliteit voor de zoeker.

Daar staat tegenover dat Lootzy op de pagina voor zoekresultaten een groot aantal mogelijkheden biedt om zoekresultaten te verfijnen; hier heeft Careerjet heel weinig tegenover te stellen.

Careerjet heeft wel weer goed naar SimplyHired en Indeed gekeken door allerlei tools (Jobbox, zoekbox, RSS en API) aan te bieden waarmee zij de long tail trachten te bereiken.

Overigens heeft geen van de twee partijen heeft zich geregistreerd bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Dus het is beter om jouw gegevens voor jezelf te houden op deze sites.

Conclusie
Careerjet is de ‘winnaar’ in deze showdown van twee vertical search engines, met een score van … 0.

En hoe zit het met die Wisdom of Crowds? Volgens mij zit het met de relatieve beoordeling tussen Careertjet en Lootzy wel snor. Alleen bestaat het publiek van Frankwatching ongetwijfeld uit technisch optimistisch ingestelde lezers. Want anders was het floppercentage van beide search engines heel wat hoger uitgevallen.

Om dat nog een beetje op weg te helpen heb ik voor Careerjet op flop gestemd.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Nou, volgens mij zegt Marc gewoon dat beide slecht zijn. En dat kan ik enkel onderschrijven als ik eerlijk ben. Ik weet namelijk wat er mogelijk is en dat ik veel, veel beter dan dit. Maar goed, dan moet je
  1) verstand hebben van search
  2) verstand hebben van vacatures / arbeidsmarkt
  3) bereid zijn daar geld in te investeren.

  Mij maakt het niet uit hoe het zich namelijk verhoud tot de alternatieven, ik ga voor goed, niet voor ‘niet rampzalig’. Ik heb dergelijke discussies vaak gehad, bijvoorbeeld rondom wervingssites, waarbij één van onze collega’s altijd zegt: het rendement verhoogt dus weten wij wat we doen en doen we ons werk goed. Tja, als je van rampzalig naar slecht gaat, verhoog je het rendement. Ik streef liever naar goed of uitstekend. Twee onvoldoendes zijn nog steeds onvoldoende.

 • Hans
  says:

  Inderdaad, maar uiteindelijk viel dat wel mee. Ik vond al dat de 330.000 wat veel was. Maar uiteindelijk geeft Careerjet wel betere en snellere resultaten dan eender welke verticale zoekmachine. En het komt er voor de eindgebruiker nog steeds op neer om een job te vinden, en liefst zo snel mogelijk. Ook Google is niet volledig gevrijwaard van dubbele resultaten. En komaan, Careerjet is nieuw hier.
  Bekijk het toch even, ik ben misschien niet echt een fan van verticale zoekmachines, maar deze werkt naar mijn mening toch wel naar behoren, zeker als als je de alternatieven bekijkt.

 • Hans
  says:

  Ik begrijp de telling niet zo goed. En ook vind ik de analyse een beetje ruw. Eén zoekopdracht, en het getuigt dat Careerjet al beter tabellen voor locaties heeft. En in elk geval had Careerjet meer banen in de aanbieding dan Lootzy. De telling van 330.000 lijkt me echter ook wat vreemd, maar het zij er wel meer als ik de vergelijking maak met
  ‘account manager’ Lootzy 2541(in 10sec)
  Careerjet 6410 (in 2sec)
  ‘java developer’ Lootzy 488 (in 4 sec)
  Careerjet 571 (in 1 sec)
  ‘monteur’ Lootzy 2460 (in 7 sec)
  Careerjet 4349 (in 1sec)
  Lijkt me toch een duidelijk verschil.
  Volgens mij biedt Careerjet hier toch een veel beter alternatief dan Lootzy.