Anoniem solliciteren werkt niet

Tenminste, dat zegt Manpower die dit eenmalig gepoogt heeft te doen. Werkt het wel of niet? Ik durf het nog niet zo snel te zeggen. Wel durf ik te zeggen waarom dit onderzoek niet represenatief is voor de hele markt (misschien wel voor de Manpower organisatie):

De steekproef is aan de kleine kant. Met slechts 96 van de 761 sollicitanten is dit in mijn optiek aan de lage kant om te oordelen over alle functies en alle niveaus. Dat doet Manpower gelukkig ook niet, maar het is een teken aan de wand.

De tweede reden is dat Manpower als uitzendorganisatie al veel meer te doen heeft gehad met allochtonen dan veel andere bedrijven. Veel van de vooroordelen heben de wervers / intercedenten dus al laten varen.

Dus werkt het of niet? Het ligt denk ik aan het bedrijf, de cultuur en de organisatie. Bekend is dat we sneller mensen die op ons lijken aannemen. Zoals gisteren ook op het Belgische HRMblogs werd geschreven, als je ouderen langer aan het werk wilt houden moet je misschien wat oudere recruiters in dienst nemen / laten zitten. Hetzelfde geldt voor allochtonen, vrouwen en de hele rimram.

Geef een reactie