Staking is het einde?

Staken, het is een goed recht van mensen. En het heeft veel goed gedaan voor de rechten van werknemers. Ik ben ook niet per sé tegen het stakingsrecht, verre van, ik ben voor. Toch ga ik regelmatig hard van leer tegen redenen dat we in Nederland staken (zoals bij buschauffeurs voor betere bussen) en manieren waarop we staken (zoals vrachtwagenchauffeurs die nooit staken, maar enkel iedereen willen irriteren). Eén van de redenen dat vrachtwagenchauffeurs nooit echt staken (gewoon het werk neerleggen) is omdat ze weten dat ze dan aantonen hoe relatief nutteloos hun werk is en hoe makkelijk het kan worden overgenomen. Daarom leggen ze altijd het land plat.
Iets vergelijkbaars zie je nu langzaam in Hollywood gebeuren. Via Marjolijn verneem ik dat door de staking van de hollywood schrijvers de toename van video sites als youtube en Crackle sterk toeneemt. En daarmee zetten de stakers de deur dus open voor nieuwe initiatieven, zoals Crackle, dat gebruik maakt van jonge, getalenteerde schrijvers en producenten.

Ik denk dat stakingen in de nabije toekomst vaker zullen leiden tot de snellere adaptatie van nieuwe technologieën en initiatieven. Ik denk dat door stakingen sneller het ‘wisdom of the crowds’ zal worden geaccepteert en geïmplementeert. Staken krijgt een heel negatief aspect erbij voor de stakers.

Geef een reactie