Jobfox weet wat goed voor mij is!

image

Jobfox is één van de ‘new kids on the block’. En het heeft de eer de spits af te bijten in de aangekondigde serie over Web 2.0 en online recruitment. Met alle overhypte aandacht voor ‘sociale’ netwerken zou je bijna vergeten dat er ook nog andere sites bestaan…

Afijn, ik heb mijzelf omgekleed als kritische kandidaat en ga Jobfox bezoeken. Maar aangezien Jobfox geheel Amerikaans is, ben ik in dit geval the cynical candidate. Wish me luck!

Achtergrond informatie
Jobfox begon haar leven als Market10 (eind juli 2005) en is gestart door Rob McGovern, tevens de oorspronkelijke oprichter van Careerbuilder (op dit moment de grootste vacaturesite ter wereld).

Jobfox claimt een Web 2.0 social networking site te zijn, gericht op de passieve werkzoeker. Hun missie is: to create the first job site people love. Ik ben benieuwd!

Alle begin is moeilijk
De homepage van Jobfox ziet er mooi uit, maar geeft me niet al teveel houvast.

Kan ik hier ergens naar banen zoeken? Nope, nergens! Voordat ik iets kan doen (wat ik kan doen wordt overigens niet echt duidelijk gemaakt) moet ik me eerst inschrijven.

Hmmm. Ik vraag me af hoe hoog de drop-off rate is voor de Homepage.

Als ik dan maar op de grote Get started button klik gebeurt er dit:

image

Een pop-up! Een ordinaire, browserafhankelijke pop-up!! Schandalig natuurlijk. Zeker voor een bedrijf met zoveel venture kapitaal ($ 40 miljoen…).

Maar goed, ik zoek een baan, dus ik ga me maar registreren. En daarvoor vraagt Jobfox een E-mail adres, een wachtwoord en een postcode, dus dat valt mee. Na registratie kom ik op een pagina die mij zegt dat ik een Jobfox pagina moet maken. Nou, goed dan.

Mijn eigen Jobfox pagina!
Slim van Jobfox. Lekker veel pagina’s zijn natuurlijk goed voor de search engine ranking. Zo help ik als kandidaat mee te bouwen aan de populariteit van Jobfox. Nou maar hopen dat ik daar nog wat voor terug krijg!

Het maken van die Jobfox pagina bestaat uit vernieuwende, leuke en traditionele onderdelen. Een samenvatting:

  • Er is geen mogelijkheid om een CV in te lezen en te extraheren. Er is ook geen mogelijkheid om een profiel vanuit een ‘sociaal’ netwerk te gebruiken. Gemiste kansen, zeker voor een nieuwe site; nu moet ik al het werk nog een keer doen.
  • Het invoeren van werkervaringen en opleidingen is recht op en neer invoerwerk, waarbij de pagina bij elke nieuwe entry volledig opnieuw wordt geladen. Hmmm, very Web 1.0.
  • Een foto van mijzelf; da’s toch altijd weer even griezelen.
  • Ik kan een test doen, wat weer leidt tot een aantal karakteristieken die grafisch op de pagina worden weergegeven. Fraai, zie ook hieronder:

image

  • Er is een soort mindmap, die wordt gevuld vanuit de werkervaringen. Heel grappig, maar met een zeer hoog geek gehalte. En de mijne klopt overigens voor geen meter!
  • Een interactieve tag cloud met statements waar je naar op zoek bent. Door meerdere keren op een statement te klikken wordt die groter en vetter. Heel erg leuk. Hier is de mijne:

image

Al met al ben ik ongeveer een uur bezig geweest om een eigen pagina te maken. Wat je al niet voor een blog artikel over moet hebben! Maar ik moet zeggen dat ik mij in het algemeen prima heb vermaakt.

En na afronding blijkt dat het allemaal niet voor niets is geweest. Want op basis van mijn eisen, werkervaringen en opleidingen worden banen getoond die bij mij passen. Matching dus! Alleen jammer dat mijn statements en testresultaten niet worden meegenomen. Da’s dus invoerwerk voor de bühne geweest.

Maar Jobfox schiet wel ver door in hun matching, want ik kan zelf dus helemaal niet zoeken naar vacatures! Jobfox weet wat voor mij de juiste banen zijn. Mijn stemming is ineens zwaar gekelderd.

En hoewel dat al behoorlijk vervelend is wordt het nog akeliger. Want Jobfox heeft ‘featured employers’. Dus ik krijg potentieel minder interessante banen voorgeschoteld omdat die werkgevers meer hebben betaald? Zo is er geen enkel verschil met een vacaturesite. Sterker nog, een vacaturesite biedt mij tenminste nog de vrijheid die ik bij Jobfox volledig ben kwijtgeraakt. Mijn stemming heeft het vriespunt bereikt.

Dashboard
Jobfox biedt me ook een soort dashboard; het Tracking Center. Ik kan zien wie er naar mijn Jobfox page heeft gekeken en ik kan zien welke passende vacatures er voor mij zijn.

En die passende vacatures zijn voorzien van een score; hoewel niet wordt uitgelegd wat die score eigenlijk betekent.

Van elke vacature kan ik zien of het bedrijf al naar mijn Jobfox pagina heeft gekeken. En als ik op een vacature doorklik krijg ik het volgende te zien:

image

Daar zie ik op een buitengewoon ingewikkelde manier aangegeven hoe mijn informatie matcht met de informatie van de vacature. Few en Tufte zouden hier geen spaan heel van laten

En die ingewikkelde grafiek verbergt dat er niet al teveel van klopt!

Want waar ik een Masters Degree heb opgegeven vraagt de baan slechts een bachelors degree. En toch vindt Jobfox hiermee een 100% match is gemaakt. Dacht het niet…

En het kan nog erger, want ik heb drie vreemde talen opgegeven en de vacature vraagt er niet één. Ook een 100% match volgens Jobfox. Zo lust ik er nog wel een paar.

Volautomatisch matchen is leuk, maar dan moet je het wel goed doen. Of je moet mij de kans geven om die match engine zelf in te stellen. Want zo ben ik aan de wolven (of is het de vos?) overgeleverd. Nee, Jobfox is niet wat ik ervan had verwacht.

Conclusie
Jobfox is een walled garden waar vacature- en kandidaatpagina’s elkaar via matching vinden. Het is niet mogelijk voor een werkzoeker om zonder een eigen Jobfox pagina een vacature te vinden binnen Jobfox. En met een Jobfox pagina ziet de werkzoeker alleen maar die vacatures die volgens Jobfox bij hem/haar passen.

Het voordeel is evident; ik zie alleen maar passende banen. En dat is meteen het grootste nadeel: geen keuzevrijheid. De machine bepaalt wat goed voor mij is. Nadat ik behoorlijk wat energie heb gestoken in het realiseren van ‘mijn’ Jobfox pagina. En de manier waarop de machine dat doet is bepaald niet in mijn voordeel.

En als ik een grote sprong voorwaarts wil maken of een carrièreverandering ambieer moet ik niet bij Jobfox zijn. Want hier krijg ik slechts meer van hetzelfde.

En dan even terug naar de claims van Jobfox: een Web 2.0 social networking site en the first job site people love.

Jobfox is geen Web 2.0 site. De nodige page reloads en een volledig gebrek aan community aspecten maken het een Web 1.0 site. Jobfox is al helemaal geen social networking site. En Jobfox is zeker geen job site waar ik verliefd op ben geworden.

Ik weet eigenlijk niet wat Jobfox is. En eerlijk gezegd vraag ik me af of Jobfox dat zelf wel weet. Zonde. Met het principe van matching is niets mis, integendeel. Maar de uitvoering van Jobfox scoort een dikke, vette onvoldoende. Ondanks een aantal fraaie features.

Oh, en hier is mijn Jobfox pagina. Geloof niet alles wat je leest.

Volgende keer Trovix, misschien heb ik dan meer geluk.

Geef een reactie

9 Comments