Gebruiksvriendelijkheid deel 3: Registratie, 2

image

Hierbij de 2e posting in de minireeks van drie over het fenomeen Registreren bij vacaturesites.

In de vorige aflevering bleek van Werk.nl, Monsterboard en Nationale Vacaturebank alleen de laatste een goede en simpele registratieprocedure te bieden. De andere twee boden een droefmakende ervaring.

Vandaag gaan we eens kijken hoe Totaljobs, Jobnews en Jobtrack het er op dit gebied vanaf brengen. Handschoenen aan, masker op en daar gaan we dan.

Totaljobs
Net als bij Werk.nl wordt bij Totaljobs niet verteld waarom je in godsnaam een account zou moeten nemen. Fout!

De registratiepagina vraag om een Voornaam, Achternaam, E-mail adres en wachtwoord. Teveel, maar niet al teveel. Het format voor het wachtwoord wordt uitgelegd.

Wel leuk is dat vóór de voornaam een keuze kan worden gemaakt uit Dhr., Mevr., Dr., Prof. en Drs. Komt er nog een academisch toelatingsexamen of zo? Vreemd…

En er staat een hele dikke disclaimer waar in een te klein lettertype wordt verteld dat je wordt gespamd tenzij je een linkje aanklikt in die disclaimer. Dan krijg je vervolgens onderstaande pop-up te zien:

image

Je moet dus de checkbox aanvinken als je geen e-mails wenst te ontvangen. Wat een misselijkmakende tekstkeuze. Ik vraag me af hoeveel mensen hierdoor onvermoed de verkeerde keuze hebben gemaakt. Totaljobs moet zich diep schamen voor dergelijk boerenbedrog!

En je moet ook nog een checkbox actief uitzetten, anders blijf je ingelogd.

Als ik mezelf dan vervolgens registreer kom ik op de Homepage terecht waar linksboven wordt gezegd dat ik ingelogd ben. Lekker duidelijk.

Conclusie: Zeer matig registratieproces met zuivere volksverlakkerij.

Jobnews
Ook hier wordt niet uitgelegd waarom je een account aan zou moeten maken. Fout

En dan de registratiepagina zelf. Het is onduidelijk wat verplicht moet worden ingevuld. Er wordt niet verteld waar een loginnaam (fout!) en wachtwoord aan moeten voldoen. Bij nader inzien blijkt dat er helemaal geen controles worden uitgevoerd; een loginnaam, een wachtwoord en een e-mail adres van elk één teken wordt zonder probleem geaccepteerd…

Ohh, en in de categorie duidelijke ‘fout’meldingen is onderstaand voorbeeld ook nog een juweeltje:

image

Toegegeven, het registreren gaat snel. En daar is dan meteen alles mee gezegd.

Conclusie: Bagger

JobTrack
JobTrack legt duidelijk uit wat de voordelen van registratie zijn. Alleen jammer dat de voordelen voor werkzoekenden en werkgevers op één en dezelfde pagina staan. Lekker voordelig maar niet zo persoonlijk.

Het registratieformulier is nogal verwarrend; met name door enorme vink tekens die aangeven wat een verplicht veld is. Maar door de plaatsing is dat niet echt duidelijk:

image

Er worden weer eens veel teveel gegevens gevraagd (naam, adres, telefoonnummer en geslacht (laatste twee zijn overigens optioneel).

Foutmeldingen zijn wel duidelijk en aan de rechterkant worden de stappen van het registratieproces vermeld. Netjes.

Na invoer is de 2e stap Extra diensten. Overbodig nieuwsbrief gereutel, gelukkig geen opt-outs. Maar laat die onzin toch weg. En dan nog het stomste; er wordt een zakelijke nieuwsbrief aangeboden (alleen voor zakelijke gebruikers) terwijl ik me net als werkzoeker heb aangemeld. Ingewikkeld hoor om dat afhankelijk te laten zijn van de invoer. Slecht dus!

De laatste stap, de mededeling dat ik een activeringslink via e-mail krijg. En die ik prompt ontvang. Duidelijke e-mail waarbij de link me ook direct inlogt. Keurig!

Conclusie: Het kan zeker beter; maar dit is een fatsoenlijk registratieproces.

Geef een reactie

3 Comments