Aanklagen die handel

Vandaag zat ik te praten met een goede zakenrelatie van me. Ik doe al jaren geen zaken meer met hem, maar vanwege onze goede relatie uit het verleden blijven we elkaar spreken en helpen we elkaar waar we kunnen. Hij is recent van baan veranderd, naar één van de grote concurrenten gegaan. Op zich niet heel verassend, maar zijn oude werkgever is daar niet echt gelukkig mee. Logisch, hoewel hij al veel eerder had opgezegd dan hij die baan had. Maar… dat is nu dus een rechtzaak geworden op allerlei technische stukjes. Het is niet de eerste keer dat ik de afgelopen maanden hoor van werkgevers die om welke reden dan ook hun oud werknemers aanklagen.

Een andere goede zakenvriend van me heeft ook net een juridisch steekspel achter de rug met zijn werkgever. Ik ben dan blij dat ik in goed overleg bij al mijn vorige werkgevers ben vertrokken.

Wat ik me alleen afvraag is wat deze bedrijven verwachten te bereiken hiermee? Het enige wat er volgens mij gebeurt is dat deze mensen nu negatief praten over bedrijven waar (in beide gevallen) ze tientallen jaren met héél veel plezier hebben gewerkt. Dat anderen in de markt, want je praat nu eenmaal met allerlei mensen in de markt, nu negatief gaan denken over die bedrijven. En terecht ook nog, lijkt me. En dat je arbeidsmarkt positie wel dramatisch daalt. En het resultaat? Hebben ze kans om er iets uit te halen? Ik geloof het niet. En als ze al iets zouden weten te verzilveren aan geld is het een druppel op een gloeiende plaat, beide bedrijven zijn namelijk zo groot dat geen enkele vergoeding iets uitmaakt.

Het verlies is altijd groter dan de winst. Je kan beter proberen te investeren in je relatie met je oud medewerkers dan ze nog een schop na te geven. Het klinkt zo logisch, maar veel bedrijven lijken dit niet te begrijpen. Ik zal het concretiseren met cijfers: 20% van alle ervaren accountants die Deloitte in de UK heeft aangenomen in 2006 waren boomerangs. Oud medewerkers die terugkwamen. Ormit in Nederland haalt 40% van haar nieuwe medewerkers binnen via alumni. Oud medewerkers die nieuwe kandidaten aandragen.

Een goed alumni beleid, mensen met open armen laten vertrekken, rendeert zo goed…

Geef een reactie