Gebruiksvriendelijkheid deel 4: Zoeken, 1

image

Vandaag zoals eerder aangekondigd de eerste serie aan ervaringen met de kwaliteit van de zoekfunctie op vacaturesites.

En mijn strategie is simpel. Ik zoek naar een vacature voor een directiesecretaresse in Amsterdam. Het mooie is dat je een functie als directiesecretaresse op heel veel manieren (verkeerd) kan schrijven. Ik gebruik de volgende schrijfwijzen:

 • Directiesecretaresse
 • Directie secretaresse
 • Directie-secretaresse
 • Direktiesecretaresse

Met de verwachting dat in de drie eerste gevallen dezelfde resultaten worden getoond.
En dat in het laatste geval de typefout wordt herkend en passende actie wordt ondernomen. Hetzij door de typefout te corrigeren en alsnog resultaten te tonen (Het goede alternatief) danwel door te melden dat er geen resultaten zijn gevonden en hulp te bieden (het niet zo goede alternatief, maar ook weer niet zo fout als de gebruiker geheel aan zijn/haar lot over te laten).

Werk.nl. (73.007 vacatures)
Werk.nl is onze grootste vacaturesite en dat is ook de reden om hier te beginnen. Mijn quick search levert de volgende resultaten op

 • Directiesecretaresse Amsterdam (15 vacatures)
 • Directie secretaresse Amsterdam (7 vacatures)
 • Directie-secretaresse Amsterdam (3 vacatures)
 • Direktiesecretaresse Amsterdam (geen vacatures gevonden)

Dit ziet er niet goed uit. Kleine verschillen in de schrijfwijze van de functie leveren sterk uiteenlopende resultaten op. Dit betekent dat je bij Werk.nl makkelijk vacatures kan missen als je toevallig een spaties of een koppelteken gebruikt.

En een typefout is volstrekt onvergeeflijk volgens Werk.nl. Hier wordt je ernstig voor gestraft.

Als je onverhoopt een fout hebt gemaakt waardoor er geen vacatures worden gevonden, dan is dat niet direct duidelijk. Terwijl resultaten onder de zoekcriteria worden getoond; wordt een foutmelding helemaal bovenaan getoond. Waar je dus niet kijkt.

En dan de foutmelding: Er zijn geen vacatures gevonden. Klik op Help voor zoektips.
En vervolgens kan ik op zoek gaan naar Help, want de foutmelding heeft geen hyperlink functie. En als ik dan Help hebt gevonden en daar op klikt krijg ik geen enkel zinnig commentaar. Een fopknop!

Werk.nl heeft dan wel weer een resultaatscherm met ongelofelijk veel functionaliteit:

 • Je kan het resultaat sorteren op een groot aantal criteria (score, datum, functienaam, dienstverband, beloning, aantal uren, bedrijfsnaam, plaats).
 • Je kan het resultaat verfijnen op meerdere criteria (Provincie, Dienstverband en Branche)
 • Je kan gerelateerde functies bekijken (in ons geval Secretaresse, Medisch secretaresse, Hoofd secretariaat, etc.).

Hier is duidelijk over nagedacht; want alle functionaliteit is relevant en goed toegankelijk. Er is slechts één duidelijk minput; ik kan mijn ingevoerde zoekcriteria niet meteen wijzigen! Hiervoor moet ik terug naar het eerste zoekscherm.

Minder uitstekend is ook dat ik een functie in Breda aangeboden krijg. Ik had toch echt op Amsterdam gezocht.

Uitgebreid zoeken bied amper extra mogelijkheden; ik kan zoeken op type dienstverband (vast, tijdelijk), aantal uren, werktijden (?) en soort loon (?). Merkwaardige criteria die niet echt vanuit het perspectief van de werkzoeker lijken te zijn gekozen.

Conclusie:
Werk.nl combineert een slechte en onvriendelijke zoekfunctie met een ongelofelijke rijkdom aan functionaliteit om de zoekresultaten verder te manipuleren.

Nationale Vacaturebank (59.244 vacatures)
Nationale Vacaturebank heeft een prettige zoekfeature; tijdens het typen krijg je suggesties voor corresponderende functienamen. Mijn quick search levert de volgende resultaten op:

 • Directiesecretaresse Amsterdam (51 vacatures)
 • Directie secretaresse Amsterdam (45 vacatures)
 • Directie-secretaresse Amsterdam (geen vacatures gevonden)
 • Direktiesecretaresse Amsterdam (geen vacatures gevonden)

Ook hier leveren de verschillende schrijfwijzen dus zeer verschillende resultaten op; en een koppelteken lust de zoekmachine van Nationale Vacaturebank blijkbaar niet.

Ook de kwaliteit van het zoekresultaat laat trouwens te wensen over. Ik krijg vacatures uit het hele land te zien. En verder is de functie blijkbaar evenmin belangrijk; of is een directiesecretaresse soms hetzelfde als: Secretaresse, Management assistent, HR assistent, etc.?.

Als ik een fout maak krijg ik de melding dat er geen zoekresultaten zijn; maar ik kan mijn zoekcriteria meteen aanpassen. Dat is beter dan Werk.nl. Maar helaas geen suggesties voor alternatieve functies…

Nationale Vacaturebank biedt zeer uitgebreide mogelijkheden om het zoekresultaat te verfijnen (Plaatsingsdatum, Functiegroep, Opleidingsniveau Branche Opleidingsrichting, Dienstverband, Volledig/deeltijd, Salaris, werkervaring, regio).

En ik kan mijn oorspronkelijke zoekcriteria wijzigen in de resultaat pagina.

Helaas is het niet mogelijk om het zoekresultaat te sorteren. Zonde.

Uitgebreid zoeken biedt me alle criteria die ik ook bij het verfijnen kon gebruiken.

Conclusie:
De zoekmachine is matig tot slecht. Alle andere functionaliteit is goed tot zeer goed.

Monsterboard ( onbekend aantal vacatures)
Opvallend dat Monsterboard niet langer meedoet met wie heeft de grootste. Met de recente facelift is ook de vermelding van het aantal vacatures verdwenen. Way to go!

 • Directiesecretaresse Amsterdam (63 vacatures)
 • Directie secretaresse Amsterdam (49 vacatures)
 • Directie-secretaresse Amsterdam (49 vacatures)
 • Direktiesecretaresse Amsterdam (> 5000 vacatures …)

Verschillende schrijfwijzen leveren ook hier een verschillend resultaat op, maar minder gevarieerd dan bij de collega’s. Overigens is het resultaat net zo grof als bij Nationale Vacaturebank. Want de functies zijn niet beperkt tot directiesecretaresse en evenmin tot Amsterdam…

Een foutieve schrijfwijze is echter dodelijk; dat levert me een lawine aan irrelevante vacatures op. Als ik echter een zodanige fout maak dat ik in het geheel geen resultaten krijg dan biedt Monsterboard dezelfde service als Nationale Vacaturebank.

Ook bij Monsterboard kan ik het zoekresultaat verfijnen, maar dat is een stuk onhandiger dan bij Werk.nl en Nationale Vacaturebank.

Zoekresultaten zijn te sorteren; op datum, relevantie (?), functietitel of bedrijf.

De uitgebreide zoekfunctie stelt weinig voor: beroep, locatie (plaats, postcode, provincie), bedrijfsnaam en branche.

Conclusie:
Net als Nationale Vacaturebank een magere zoekfunctie; de resterende functionaliteit is minder dan bij NVB.

 

Volgende keer: Totaljobs, Jobnews en JobTrack.

5130cookie-checkGebruiksvriendelijkheid deel 4: Zoeken, 1
Geef een reactie