Plasvlerk 183

PVDA-voorzitter Tichelaar is Plasterk 2. Iets te lang uit het nieuws? Zeg wat mallotigs wat te maken heeft met ‘studenten’ en ‘betalen’ en je bent weer he-le-maal terug. Bij Tichelaar vergeleken is Plasterk een lieverd, hij suggereert namelijk dat studenten hun hele studie maar moeten betalen, om het vergrijzingsprobleem te lijf te gaan. In Groot-Brittanie, de VS en Australie is het onderwijs al op deze manier gefinancierd. Maakt dat het wenselijk? Nee. Het verschuldigde bedrag zal liggen tussen de 31.000 (HBO) en 65.000 euro (WO). De gemiddelde starter is straks 34.

Een ander ideetje: de Onderwijsraad wil dat minister Plasterk schooluitval bestrijdt door studenten dichter bij de hogeschool of universiteit te laten wonen. Dan zou de band tussen student en opleiding bevorderen. Bovendien zou het ook de cijfers ten goede komen. Een campus, naar Engels en Amerikaans model, waar de studenten 3 maal daags een maaltijd krijgen en waar ze zo naar de collegezaal lopen. Ik krijg er de kriebels van. De deur van het campushek mag dan altijd open staan, er is er wel een.

Gelukkig noemt Bos Tichelaar’s plan “een minder gelukkig idee”, waarmee dat in ieder geval van tafel lijkt. Er zijn, volgens hem, voldoende alternatieven. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

2 Comments
  • Chris Stapper
    says:

    Ik ken geloof ik 2 mensen die op een campus wonen en ze zijn er allebei niet bepaald blij mee. Dat is gewoon niets voor de vrije Nederlandse cultuur.

    Over de opmerking van Plasterk twijfel ik nog. OF hij is heel slim en weet dat hij zo maatschappelijke aandacht krijgt voor zijn geldprobleem (en hij heeft het dus nooit serieus gemeend), of hij moet leren prioriteiten te stellen.
    Vooralsnog hoop ik op het eerste.