DRE tip 2: Vacature weergave

In het kader van de Tips voor betere digitale recruitment ervaringen vandaag deel 2. De weergave van de vacature. Ik ga het nog niet hebben over de opmaak van de vacature of over de tekst / beeld verhouding van de vacature, maar enkel over het eerste stukje van de weergave. Namelijk dat wat je weergeeft voordat de potentiële kandidaat kiest om de vacature te lezen.

Bij Digitaal-Werven zijn wij een groot voorstaander van korte en lange profielen. Onderzoek wijst uit dat je doorgaans 1,5 tot 2 seconden hebt om iemand te overtuigen om online verder te lezen. Dat is namelijk de tijd die je leest op een google adword, zo blijkt. In andere woorden: de functie titel is van groot belang. Deze moet daarom ook helder zijn, en niet enkel in term. Want hoe helder u ook wilt zijn in de functie titel, het beeld dat mensen erbij hebben is altijd anders. Als voormalig beloningsonderzoeker heb ik honderden discussies gehad over functie titel en de inhoud die daar bij hoort en één ding is zeker: die is altijd anders. Bij het ene bedrijf heet het een account manager, het andere noemt het een sales executive, de derde een sales consultant en de vierde een vertegenwoordiger. En soms heb je binnen één bedrijf een account manager en een sales executive en zijn dat hele andere functies, terwijl bij verschillende bedrijven dat juist dezelfde functie kan zijn.

Nog erger zijn termen als junior en senior. Ik heb bij organisaties gezeten waar je de eerste 10 jaar van je werkende leven junior was. Ik ken bedrijven waar je na 2 jaar senior werd en als je dat na 5 jaar nog was had je het slecht gedaan, want het was het 2e van de 5 niveaus. Toch moet de titel aanspreken en puur interne titels zoals ‘Master black belt’ bij Shell (gaat om het kwaliteitsprogramma van Shell) zal je moeilijk kunnen werven met zo’n naam.

Dus zoek naar een generieke titel die het redelijk omschrijft. Wat echter nog veel belangrijker is, is dat je hem prominent naar voren brengt. Dus een groter lettertype dan de rest en een andere kleur. Bijvoorbeeld donkerblauw terwijl de normale tekst zwart is. Speel met de puntgrote en de kleur om in die 1,5 seconden iemand te overtuigen.

We praten hier overigens nog steeds over de weergave van zoekresultaten of van al je vacatures. Nog VOORDAT een kandidaat één specifieke vacature heeft aangeklikt (dat zal in weer een volgend artikel worden besproken). Dus ik heb gezocht op commerciële functies bij uw bedrijf, wat krijg ik dan te zien?

De functie titel in een groter lettertype en andere kleur. Daarnaast wil ik de standplaats weten. Daar waar we bij DRE tip 1 DSM als voorbeeld gebruikte hoe dingen niet moesten, kan ik nu diezelfde site gebruiken als positieve voorbeeld. Achter de functienaam staat namelijk de standplaats. Logisch, maar oh zo vaak vergeten. En DSM gaat een stap verder, niet enkel de plaats, maar ook de regio (Zuid Limburg). En dat is slim, want hoewel ik uit het Zuiden kom wist ik niet waar Urmond lag. En ik kan me goed indenken dat veel Randstedelingen Heerlen en Sittard en Geleen ook niet goed weten te vinden op de kaart. Dus naast de titel de standplaats en mogelijk de regio. Niet zoals Shell het land (terwijl je al vacatures in Nederland hebt geselecteerd).

Totaal overbodige informatie die we maar al te veel zien op dit soort sites (zo ook bij Shell), is het vacature nummer. Als sollicitant boeit me dat voor geen meter. Gebruik die ruimte op je site liever voor iets nuttigs, want we willen nog meer weten in een eerste oogopslag.

Want wat zowel Shell als DSM nog missen, is wat Reed Business wel gedaan heeft. Daar selecteer je een categorie (in dit geval bijvoorbeeld ICT) en zie je naast de functie titel (groter en in kleur) ook de locatie (helemaal geweldig, hoewel ik niet weet of heel Nederland Maarssen weet te vinden op de kaart) en een korte beschrijving. En dat is waar wij zeer enthausiast van worden. Want na de 1,5 seconden dat je iemand aandacht trekt, heb je ongeveer 7 tot 10 seconden dat iemand bereid is te lezen. Dus een kort profiel met de inhoud van de functie (in plaats van dat je blind moet varen op de titel die nogal een andere inhoud kan hebben dan je som verwacht) kan je overtuigen het hele profiel te lezen.

Spijtig genoeg is hier bij Reed een grote stappen snel thuis variant gekozen en slaat de korte beschrijving nergens op. Het concept is dus erg goed, de uitwerking laat veel te wensen over. Want het is het begin van de vacaturetekst en die begint bij Reed bijna altijd over de business unit. Ik wil juist weten wat de functie inhoud.

Een partij die dit heel goed gedaan heeft (hoewel ze in tegenstelling tot Reed de afdeling en niet de standplaats weergeven) is Delta Lloyd. Hoewel ze dit een pagina te ver doen (je moet eerst een functie titel selecteren) geven ze vervolgens per functie keurig weer de inhoud (in één of twee volzinnen), het team (had beter standplaats kunnen zijn), de vereiste opleiding en ervaring. Dit doet men overigens enkel op de speciale actiesite bovenaanbeginnen en niet op de eigen corporate site, maar het is een start.

Delta lloyd

Een voorbeeld van een klein bedrijf dat dit goed onder de knie heeft is Sogyo. Hoewel de teksten soms scherper zouden kunnen, de standplaats ontbreekt (omdat het als detacheerder doorgaans heel Nederland is), geeft men heel eenvoudig en goed weer wat elke functie ongeveer is. Tekstueel kan het nog stukken scherper (het is nu vanuit de organisatie geschreven, niet vanuit de kandidaat), maar een eenvoudige opzet die laat zien hoe makkelijk het is om een kandidaat net iets meer informatie te bieden. Nog een quick win voor Sogyo zou zijn om aan te geven waar je moet klikken, want de ‘klik verder’ stukjes in de tekst zijn niet klikbaar, net zo mind als de […].* Delta Lloyd met de ‘solliciteer hier en stuur door’ knop is wat dat aangaat weer een heldere verademing.

* Is inmiddels niet meer het geval, aangepast n.a.v. reactie

De tips voor vacature weergave in het algemeen of na search of selectie van een functiegebied:

– Maak heldere functie titels
– Geef naast de functie titel ook de standplaats en een korte beschrijving (één of twee zinnen) weer
– Geef geen voor de sollicitant onzinnige informatie zoals vacature nummer weer op de eerste pagina
– Maak ze eenvoudig klikbaar en geef aan waar men moet klikken.
Dit artikel is geschreven in het kader van de serie: Digitale Recruitment Ervaringen. Dit alles in aanloop naar het uitroepen van de ‘beste Digitale Recruitment Ervaring’ op 11 maart tijdens het Digitaal-Werven event.

5210cookie-checkDRE tip 2: Vacature weergave
Geef een reactie

6 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Paul: dat is het punt. Je scant alleen nog maar en moet dus in 1,5 tot 2 seconden overtuigd worden dat je verder moet lezen (of in het geval van een adword moet klikken). Daarom is het gebruik van beeld ook zo belangrijk, maar jij kent Sanne’s afstudeerscriptie natuurlijk ook.

  0
  0
 • Paul van Oosterhout
  says:

  Ik denk dat het verschilt per bron. Adwords is iets anders dan een vacature titel op een site, jobboard of iets anders.

  En bij adwords is het eerder scannen dan lezen….

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Paul: meerdere onderzoeken, enige tijd geleden al weer. Dus nee, geen linkjes meer. Ik had er één met 2 seconden (was in 2003 of zo), recent kwam Serge (partner van me) met 1,5. Dat blijkt ongeveer de tijd te zijn om een adword ad te lezen.

  0
  0
 • Paul van Oosterhout
  says:

  Bas,

  Als je zegt: “Onderzoek wijst uit dat je doorgaans 1,5 tot 2 seconden hebt om iemand te overtuigen om online verder te lezen.” wek je mijn interesse naar het onderzoek. Heb je de link?

  Bedankt alvast!

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Wilco: heb de tekst iets aangepast.
  Titel is duidelijk klikbaar, maar gemiddeld menselijk gedrag leest van boven naar onder en indien het interessant is verwacht je eigenlijk onderaan iets van een klikbare verder link. Tenminste, dat zou ik verwachten.

  0
  0
 • Wilco Verdoold
  says:

  @Bas

  Dank voor je opmerkingen.
  Het toeval wil dat je dit bericht waarschijnlijk al wat eerder had gemaakt, want sinds gisteren hebben we nergens meer […] staan. 🙂 Vonden we zelf ook niet fraai, dus die stond – tot gisteren – op onze to-do lijst.

  Kopjes zijn zichtbaar klikbaar, vind je dat niet genoeg? Hele tekst vind ik wat overdreven eigenlijk…

  Eens met de teksten die kunnen nog wel wat scherper.

  Groet, Wilco

  0
  0