Gebruiksvriendelijkheid deel 4: Zoeken, 2

image

Vandaag het tweede deel over de kwaliteit van de zoekfuncties op vacaturesites. Voor de wijze waarop ik de zoekfunctie beoordeel verwijs ik graag naar deel 1.

Deze keer breng ik een bezoekje aan Totaljobs, JobTrack en Jobnews.

Totaljobs (33.998 vacatures)
Totaljobs heeft een miezerig klein zoekschermpje voor snel zoeken aan de linkerkant. Ze willen duidelijk niet dat je even snel zoekt; ze willen dat je via vakgebied zoekt.

Maar de kritische kandidaat bepaalt dat zelf wel; met de volgende resultaten:

  • Directiesecretaresse Amsterdam (28 vacatures)
  • Directie secretaresse Amsterdam (14 vacatures)
  • Directie-secretaresse Amsterdam (31 vacatures)
  • Direktiesecretaresse (geen vacatures gevonden)

En ook Totaljobs (net als Werrk.nl, Nationale Vacaturebank en Monsterboard) laat zeer verschillende resultaten zien bij de verschillende schrijfwijzen. Toch lullig als je je een verkeerde keuze maakt. Gaat die ene droombaan net aan jouw neus voorbij.

Overigens, office manager, secretaresse, HR assistent vallen volgens Totaljobs allemaal in de categorie directiesecretaresse. En niet alle vacatures waren in Amsterdam…

En ook bij Totaljobs geen vacatures bij een typefout. Wel een melding dat er geen resultaten zijn en ik kan mijn zoekcriteria direct aanpassen.

Ik kan mijn zoekresultaat verfijnen (Opleidingsniveau en type dienstverband) en ik kan sorteren op relevantie en op datum. Niet bepaald een ruime keus, maar het kan ermee door.

Maar Totaljobs heeft iets unieks: ik een onderscheid maken op vacatures van bedrijven en van recruitmentbureaus! Da’s mooi!!
Meteen op werkgever geklikt natuurlijk. Met een enorme tegenvaller; dezelfde functies worden nog steeds getoond. Dit is een fopknop.

Uitgebreid zoeken is ook goed verborgen, maar ik heb het gevonden. En ik begrijp niet goed waarom Totaljobs deze functie zo ver wegstopt, want er zijn behoorlijk wat mogelijkheden: Trefwoorden, Locatie + Straal, Vakgebied, Opleidingsniveau, Salaris en type dienstverband. Me dunkt!

Conclusie:
De quick search is matig tot slecht. Alle andere functionaliteit is goed tot zeer goed. Met één negatieve uitzondering; de fopknop.

JobTrack (13.983 vacatures)
Waar Totaljobs een heel klein schermpje had voor qucik search heeft JobTrack zelfs helemaal niets. Op de Homepage van JobTrack kan ik niet zoeken op trefwoord! Een hele, dikke onvoldoende.

Alleen bij uitgebreid zoeken kan ik trefwoorden invoeren… En de resultaten:

  • Directiesecretaresse Amsterdam (meer dan 1.000 vacatures)
  • Directie secretaresse Amsterdam (meer dan 1.000 vacatures)
  • Directie-secretaresse Amsterdam (meer dan 1.000 vacatures)
  • Direktiesecretaresse Amsterdam (meer dan 1.000 vacatures)

Ik krijg gewoon steeds alle vacatures op JobTrack te zien. Wat een afgang!

En je kan je resultaat verfijnen, maar daarvan is de helft onzichtbaar (op een 19″ scherm)…

Conclusie:
Bagger.

Jobnews (1.204 … vacatures)
Waarom zou ik hier in godsnaam een zoekfunctie gaan uitproberen? Dit zijn zo weinig vacatures dat vrijwel elke specifieke zoekactie tot mislukken is gedoemd.

Jobnews laat ik voor deze keer maar gewoon links liggen.

 

Volgende keer de laatste drie: Stepstone, Intermediair en Megajobs.

Geef een reactie