Loon in het MKB

De werksite komt met het ‘nieuws‘ dat het loon in het MKB gemiddeld achterblijft bij de hele markt. Als oud beloningonderzoeker kan ik niet anders zeggen dan: niets nieuws onder de zon. Ja, het loon bij MKB bedrijven ligt gemiddeld lager, dat is altijd zo geweest. Hierbij is het altijd goed te vermelden dat de pieken en de dalen ook veel hoger liggen. De echt top beloningen voor ‘gewone’ functies liggen qua piek veel hoger in het MKB en de 10% slechtst betaald in een functie zijn ook bijna altijd in het MKB te vinden.

Ander punt wat ik uit het verleden nog weet (en volgens mij is hier niets aan veranderd): de gemiddelde beloning (of om exact te zijn: de mediaan beloning, wat we marktconform noemen) stijgt naarmate het bedrijf groter wordt… tot een bepaalde hoogte. De hoogste mediaan beloningen zaten altijd in de groep 100-500 medewerkers in Nederland. Daarboven nam het iets af (maar nog steeds meer dan de groep bedrijven van 50-100 medewerkers). De verklaring hiervoor is dat boven de 500 medewerkers je in loontabellen terecht komt die veel strakker gehanteerd worden en bij het midden bedrijf (100-500 medewerkers) je juist nog wat kon onderhandelen.

Dus als gemiddeld persoon kan je beter bij een groot bedrijf werken. Ja, zonder meer waar. De toppers verdienen in kleine bedrijven vaak meer (prestatie wordt daar veel beter gewaardeerd, ook financieel), maar uiteindelijk moet iedereen het bedrijf kiezen dat bij je past. Niet omdat je daar het meeste kan verdienen, maar omdat je er het meeste energie uit haalt.

5420cookie-checkLoon in het MKB
Geef een reactie