Moderne slavernij loont voor Facebook

Enkele weken geleden maakte ik melding van Facebook’s strategie om naïeve gebruikers de site te laten vertalen.

En enkele dagen geleden wat het dan zover. In slechts vier weken tijd hebben 1.500 (!) moderne slaven vrijwillig een spaanstalige versie van Facebook gerealiseerd.

En dat is fijn voor Facebook, want er zijn ongeveer 2.8 miljoen actieve gebruikers in Spanje en Zuids-Amerika.

En dat is ook heel fijn voor de vertalers, want die kunnen trots vertellen dat ze Facebook geholpen hebben.

En Mark Zuckerberg lacht zich de krampen, terwijl hij naar de stijgende financiële waardering van Facebook kijkt.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Marc, wat is precies je (morele) probleem met deze actie van facebook? Ze geven vrijwilligers de optie mee te werken en die optie wordt aangenomen omdat mensen graag een website in hun eigen taal bezoeken. Facebook wordt wat populairder en verdient zo vast wel geld. Maar ik zie niet hoe dit slavenwerk is, aangezien het vrijwillig wordt gedaan.

  Ik vind het eigenlijk wel een meesterlijke actie dat FB zo geld weet te verdienen (al weet ik niet wat het ze gekost heeft om de mogelijkheden te faciliteren, hoewel dat ongetwijfeld minder is geweest dan het zelf vertalen).

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Marc: Hattrick.org is gewoon een commercieel bedrijf. De illusie van een .org domein maakt het in de ogen van de oude garde misschien een non profit organisatie, maar dat is het echt niet. Daarnaast weet 90% van de huidige internetters het verschil echt niet.

  En de nieuwe economie bestaat wel, alleen niet op de manier waarop hij destijds ooit werd afgeschilderd.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas: Er bestaat geen nieuwe economie. De eerste Internet (en breedband) bubble heeft dat meer dan duidelijk gemaakt.

  Er bestaat wel een verschil tussen website extensies. Zo heeft een .org site een ander doel dan een .com site.

  En Facebook heeft slechts één doel. En neem van mij aan dat dat niet gelijk ligt met de naievelingen die denken een passie te hebben en tegelijkertijd schaamteloos genaaid worden. Door Facebook, voor alle duidelijkheid.

 • Bas van de Haterd
  says:

  *zucht*, ooit van Hattrick gehoord? http://www.hattrick.org? Is inmiddels ook een aardig bedrijf, draait helemaal op goedwillende vrijwilligers, die hebben inmidels meer dan 100 taalversies.

  Jij noemt het slavernij, ik noem het de nieuwe wereld van mensen die ergens passioneel over zijn en daar gewoon tijd en effort in stoppen. De nieuwe economie ook wel genoemd 🙂