Totaljobs als voorbeeld voor Careerbuilder?

Soms is het nodig dat iemand van de andere kant van de oceaan over iets schrijft om je te herinneren aan een misstand dicht bij huis. Vandaag was dat Cheezhead, die een schimmige praktijk van Careerbuilder aan de kaak stelt: vissen naar e-mails.

Careerbuilder doet dat door een pop-up in beeld te brengen nadat de kandidaat op de Solliciteer knop heeft geklikt. En hoewel je geen e-mail adres hoeft in te vullen is dat volstrekt onduidelijk. Onfatsoenlijk dus. En zeer irritant voor opdrachtgevers; tenslotte zullen een aantal kandidaten niet verder willen gaan.

Maar toen ik dit last dacht ik: Dit is niets nieuws! Totaljobs doet dit al jaren, in ieder geval in Nederland. Want deze pop-up verschijnt prominent in beeld als je bij Totaljobs op de knop Solliciteer klikt:

image

Totaljobs probeert je te verleiden om je te registreren. Maar als je op de knop Solliciteer klikt zonder iets in te vullen ga je gewoon naar de website van de werkgever. Pure misleiding dus. En blijkbaar een voorbeeld voor Careerbuilder.

Totaljobs zal natuurlijk zeggen dat ze zich correct gedragen. Waarom? Vanwege de volgende zin die net boven de eerste Solliciteer knop staat:

Bij het aanklikken van de ‘Solliciteer’ button opent zich een pop-up. In deze pop-up krijg je de mogelijkheid je eventueel aan te melden voor een ‘Mijn Totaljobs Account’. Klik vervolgens op de ‘Solliciteer’ button in de pop-up om te worden doorgelinkt naar de werkgevers website om online te solliciteren.

Het gaat hier om het woordje eventueel. Hiermee denkt Totaljobs duidelijk te hebben gemaakt dat je niets hoeft in te vullen in de pop-up. Waarbij Totaljobs er overduidelijk op rekent dat werkzoekers deze informatie niet of slechts scannend lezen. Om zo mensen te bedonderen. En opdrachtgevers minder kandidaten te ‘leveren’.

Omdat ik begon met Cheezhead, eindig ik er ook mee:

So, let’s just call this what it is: Deceiving job seekers and nabbing personal data for a lifetime of spam direct marketing. Oh, and it’s likely deterring candidates from connecting with employers. Good call.

Geef een reactie

1 Comment