Forever young

De Rotterdamse VVD in het algemeen en fractievoorzitter Jerry van der Waarde in het bijzonder willen foto’s en camerabeelden van vandalen in de stad standaard openbaar maken in de vorm van een website. Internet vergroot de pakkans maar heeft ook een preventieve werking. Meest gebruikt argument van de VVD-ers is namelijk: jongeren zijn gevoelig voor de druk van het internet. Jonge vandalen ook?

Aanleiding voor het pleidooi van de VVD is volgens de Rotterdamse politie “zeer succesvolle” actie op de eigen site. Na de vernielingen van oud en nieuw (oude koeien!) besloot het korps foto’s en filmpjes van verdachten op internet te zetten. Behalve belachelijk veel hits (80.000) van ongetwijfeld de daders zelf, leidde dat ook tot heuse arrestaties.

Het strafrecht gaat uit van je onschuld. Misdragingen op internet publiceren klopt dus niet helemaal met dat strafrecht. Als jij, als hypothetische jongere, in een dronken bui het een en ander uitvreet, krijg je twee weken de tijd om je bij de politie te melden. Daarna komt de politie achter jou aan. Internet achtervolgt je je hele leven. Alleen als het strafbare feit ernstig (wat is ‘ernstig’?) is valt die inbreuk op privacy te rechtvaardigen. Voor ontploffende Mars-machines gun ik beginnende gansters de free publicity niet.

5910cookie-checkForever young
Geef een reactie