Hou je on-line CV privé

De titel klinkt als een cliché of als een contradictio in terminis. Bedrijfsleven en overheden zijn dol op jouw privé gegevens. Voor een on-line sollicitatie dien je soms belachelijk veel gegevens te registreren, zonder dat je echt weet wat er mee wordt gedaan. Je kunt een goede burger nu eenmaal niet genoeg waarschuwen, dus loopt u maar even mee…

Allereerst lees die saaie ‘privacy statements’ voordat je je gegevens ergens klakkeloos achterlaat. Hoewel artikel 36 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) nadrukkelijk wijst op het verbeteren, aanvullen, verwijderen danwel afschermen van onjuiste gegevens, biedt het bedrijven en overheden nog altijd (te) veel ruimte. Als jouw gegevens niet meer zichtbaar zijn, wil dit niet automatisch betekenen dat ze daadwerkelijk verwijderd zijn.

Verder de gebruikelijke clichés, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn:

 • Bescherm je identiteit en indien nodig de identiteit van jouw werkgever(s), vervang een bedrijfsnaam door een omschrijving.
 • Maak ergens een gratis e-mail adres aan en voorkom dat de site jouw spamt op jouw eigen e-mail adres. Oh ja, vermijd die quasi lollige adressen zoals feestbeest@xyz.nl of vrolijkefrans@abc.nl, dat is echt onprofessioneel en al kun je lullen als Brugman, je hebt dan al vaak bij voorbaat de kans op die baan verloren.
 • Als jij je gegevens beschermt, denk dan ook aan jouw referenties. Hoe denk je dat zij het vinden om via jou de nodige spam en/of ongevraagde telefoontjes te ontvangen? Er zijn soms recruiters die jouw referenties namelijk gebruiken of liever gezegd misbruiken.
 • Houd vertrouwelijke gegevens vertrouwelijk en hiermee doel ik op paspoort- of rijbewijsnummer, sofinummer/BSN, bankrekeningnummer, etc.

Last but not least, focus op het eerste 1/3 deel van jouw CV. Niets menselijks is recruiters vreemd en door tijdsdruk hebben ze niet altijd de tijd om jouw CV volledig door te spitten. In plaats van te beginnen met die oersaaie opsomming van jouw opleiding(en) kun je beter een ‘teaser’ schrijven over jezelf en wat jou beweegt. Zie het als een artikel op een blogsite, de eerste alinea moet de interesse opwekken en ervoor zorgen dat de lezer geïnteresseerd raakt in het volledige artikel of in jouw geval de persoon. Tenslotte heb je nu ook het hele artikel gelezen, toch?.

Geef een reactie

3 Comments
 • Hans Dekker
  says:

  Een online CV is niet te verbergen, een beetje searcher komt echt wel bij de bron. Onzichtbaarheid in deze wereld is bijna onmogelijk. En ja CV’s met sofi nummer en inschrijfbestanden van UZB’s heb ik al volkomen legaal met wat gegogel hier en de hulp van een openbaar databeesje daar boven water gehaald…

  Nowhere to hide!!

  groet,

  Hans Dekker

 • Mike Bovendeaard
  says:

  “Last but not least, focus op het eerste 1/3 deel van jouw CV. Niets menselijks is recruiters vreemd en door tijdsdruk hebben ze niet altijd de tijd om jouw CV volledig door te spitten.”‘ ………. dan hebben deze recruiters het nog steeds niet begrepen..:).. Ik ben een absolute tegenstander van anonieme CV’s, natuurlijk je kan het @ door (a) vervangen, je houdt dan al het spam verkeer tegen! En ja met jostheboss@werk.nl heb je inderdaad al verloren. Maar ik vind het wel een wiite achtergrond met zwarte letters, pas face-to-face kon je passie tegen en de bekende vlam… zo niet, dan heb je niets aan een perfect CV. In de huidige kandidatenmarkt is een kort en goed CV, met wellicht een duidelijk algemeen ervaringsprofiel voldoende…. Wat ik me wel afvraag, wie zet er nog paspoortnummers/rekeningnummers in zijn haar CV’s… waaarschijnlijk gebeurd dat nog steeds bij UZB…