Maakbaarheid van het klimaat?

Dit keer een volledige off-topic blog entry. Negeer of lees door…

Zoals regelmatige lezers van mijn postings ondertussen weten, was ik in een vorig leven paleontoloog. Een gevolg hiervan is dat ik met enige onregelmaat nog onderzoek doe en artikelen publiceer.

En me irriteer.

In dit geval aan de hype rondom de maakbaarheid van ons klimaat. De laatste idiotie is de actie van Natuurmonumenten om een klimaatbos aan te leggen, en de Nederlander te verleiden hiervoor een boom te kopen. Klimaatbos, hoe kom je erop?

Sinds populist Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen met zijn scifi film An uncovenient Truth, lijkt de westerse wereld in de ban van klimaatsverandering. Bedrijven, reclamebureaus en belangenorganisaties struikelen over elkaar heen om het ‘groene evangelie’ te verkondigen. En, niet onbelangrijk, een bijdrage uit de groeiende fondsen te bemachtigen.

En na de angstcampagnes over de bedreiging van de wereldvrede door terroristen hebben we nu een nog veel grotere bedreiging  waar we ons collectief zorgen over moeten maken.

Als er iets is wat uit deze massahysterie duidelijk wordt, is het volgende: onwetendheid is de wortel van alle kwaad.

Het leidt geen twijfel; de mensheid springt buitengewoon onverantwoordelijk om met de natuurlijke energie- en andere bronnen en het milieu. En daar horen wij wat aan te doen.

Maar de vraag is of fatsoenlijk gedrag het klimaat significant kan veranderen. De suggestie van Gore c.s. is: Ja. En mijn antwoord is een hartgrondig: NEE. De reden voor dit antwoord is mijn gebrek aan onwetendheid.

In de loop van miljarden jaren zijn er enorme klimaatschommelingen geweest die de verbeelding van de meesten van ons ver te boven gaan. Met zeespiegelschommelingen van een omvang die het deltaplan tot een Madurodam maquette maken. Ik heb  het over honderden meters.

En zelfs de ‘recente’  geschiedenis laat extreme schommelingen zien; de laatste paar miljoen jaar hebben een regelmatige afwisseling van warme en koude periodes getoond waarbij ‘Nederland’ een wisseling van (sub)tropisch tot (sub)arctisch klimaat heeft meegemaakt. En dat allemaal zonder een mensenhand.

Maakbaarheid van ons leefmilieu?: ten dele.

Maakbaarheid van het klimaat?: een illusie.

6350cookie-checkMaakbaarheid van het klimaat?
Geef een reactie

4 Comments