itzBig is gigantisch!

itzBig logo

In de serie over Web 2.0 binnen online recruitment breng ik vandaag een bezoek aan itzBig. Na Jobfox en Trovix dit keer een bezoek aan itzBig, de ‘brainchild’ van Hank Stringer (ook al oprichter van Hire.com).

Ik volg itzBig nu al meerdere jaren, niet in de laatste plaats omdat ze tijdens hun stealth periode een hele goede weblog hadden. Vreemd genoeg is daar op de huidige site niets meer van over.

Achtergrond
itzBig is in 2006 opgericht door Hank Stringer. itzBig heeft in totaal $ 6 miljoen aan funding opgehaald.

itzBig biedt de professional de mogelijkheid om anoniem, op basis van eisen en kwalificaties, te zoeken naar passende vacatures. Oftewel: matchen. What’s new?

Homepage
De homepage van itzBig is in bijzondere kleuren uitgevoerd en is in volledige Web 2.0 stijl opgetrokken (afgeronde hoeken, grote letters, glassy look).

Ik kan via een tweetal wat en waar invoervelden zoeken naar vacatures, waarbij ik geheel tegen de richtlijnen van Steve Krug een knop met een aparte tekst aangeboden krijg: get job matches. itzBig makes me think.

En net als bij Jobfox is er sprake van een enorme armoe. Want als ik niets invul krijg ik dit:

Foutmelding bij zoeken

Brrr… arme Steve Krug. Kijk ook eens naar de foutmelding en zie of je het woord position ergens in de search box kan ontdekken. Nee he.

En het wordt nog  erger, want ik moet zowel een locatie als een functiegroep kiezen om verder te kunnen. En als ik dan op die gekke get job matches knop heb gedrukt gebeurt er dit:

E-mail invoer

Hallo, had ik soms gevraagd om een profiel? Nee toch! Laat me gewoon vacatures zien!! En wat is dat toch met die teksten op de zoek knop? Nu is het ineens Show Me Job Matches geworden.

Zou itzBig nooit geleerd hebben dat "voor wat hoort wat" geldt! En dat dit niet erg netjes is? Hun claim to fame ligt wat mij betreft nu al in gruzelementen.

Maar goed, ik heb me al meer laten welgevallen, dus hup: een fake e-mail adres ingevuld. En, itzBig kan het nog erger maken:

wachtwoord invoer

Nog steeds geen vacatures, maar nu de melding dat er minstens 9 banen zijn gevonden. Maar nu moet ik me dus registreren! Ik wordt stapsgewijs naar binnen gelokt. Wat een colportage praktijk. Ik vraag me af hoeveel mensen op dit traject afhaken.

Registreren
Nou, daar gaan we dan. E-mail adres was al ingevuld, nu nog een wachtwoord invullen. En vervolgens weer een scherm, nu om mijn wachtwoord te bevestigen. Wat een gedoe… En de knoppen staat ook nog eens in omgekeerde volgorde zodat ik de eerste keer weer terug ga. Het interaction design is door een blind paard gedaan.

Eindelijk binnen
Hehe, ik ben binnen. Maar gek genoeg worden er vervolgens maar acht vacatures getoond. Wat een chaos is deze site.

Wat wel heel goed is dat ik direct gevraagd wordt aan te geven welke top skills ik bezit voor de door mij geselecteerde functiegroep. En dat is goed. En als ik die heb ingevuld zie ik meteen de matchscore van de gevonden vacatures veranderen. !

En dan krijg ik het eerste scherm te zien. Wat een drukte: Startpagina itzBig

Hier moet je minstens tien minuten onderzoek plegen wil je alle onderdelen van dit scherm begrijpen. En hoera! Ik ben weer tot een nummer gedegradeerd. Dit keer is het: #27907462

Profiel bouwen
Het grote blauwe kader aan de linkerkant laat je een profiel bouwen, wat bestaat uit functies, locaties, vaardigheden, ervaringen, opleidingen en voorkeuren. Afhankelijk van het tabje wat je kiest veranderen de invoervoelden.

De rechterkant laat de vacatures zien; bovenaan de ‘lijst’  met vacatures kan je drempelwaardes instellen voor de match en de score (hoewel ik het verschil tussen deze twee niet begrijp).

Per vacature zie ik de ‘match’ (?) in een staafdiagram, de naam en locatie van de functie, en de ‘score’ (?). Ik kan naar de details van de vacature doorklikken en ik kan solliciteren (wat hier submit your profile heet).

Verder kan ik onder het grote blauwe kader een aantal zaken instellen: Privacy (Visibility), Matchfactoren (Weigthing), Alerts en Chat. En voor de lol; hier zijn de instellingen voor matchfactoren:

Regelcentrum voor matchfactoren

Dit ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar ik heb geen idee wat de impact van het verschuiven van een slider is op het matchresultaat. En hoe dat zo gekomen is. Dit is geek heaven!

Alerts biedt je mogelijkheden om triggers te activeren als ik bijv. wordt uitgenodigd mijn profiel te sturen, of als mijn CV wordt gevraagd door een werkgever, etc.

De Privacy instellingen zijn redelijk beperkt; ik kan voor iedereen zichtbaar zijn, voor niemand zichtbaar zijn, of alleen zichtbaar voor diegenen die aan mijn drempelwaarden (zie hierboven) voldoen.

Vacature bekijken
Al redelijk licht in het hoofd ga ik maar eens een vacature bekijken. En wederom een scherm met een ongelofelijke hoeveelheid informatiie:

Vacature details

Aan de rechterkant staat de informatie van de vacature; met een paar grote actiebuttons erboven.

Maar het verborgen goud ziet aan de linkerzijde, in de smalle verticale balk waar je op kan klikken. Hoewel misschien teveel om op te noemen wil ik het volgende pareltje met jullie delen:

Vergelijking tussen kandidaten

Ik weet meteen hoe ik ten opzichte van andere kandidaten scoor. Alleen verteld itzBig niet of die kandidaten nou wel of niet op deze vacature hebben gereageerd. Zo heb ik er nog niet veel aan…

Dashboard
Geheel overdonderd van alle mogelijkheden sleep ik mij met mijn laatste krachten naar het Dashboard. En ook hier biedt itzBig weer het nodigde:

Dashboard

Ik kan (per profiel, maar wie heeft er de energie om meer dan 1 profiel te maken op itzBig?) de activiteit over mijn profiel zien en daarnaast de Interaction History, wat dat dan ook moge zijn. En ik kan weer overal op doorklikken.

Ik kan niet meer, ik moet een uurtje aan de zururstof.

Conclusie
itzBig begint superslecht, maar heeft ongelofelijk veel features onder de motorkap. Alleen wil itzBig zo graag al die features laten zien dat een normale gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet. En de schermen zijn veel te druk.

itzBig biedt ongelofelijk veel mogelijkheden en moois, maar de vraag is of werkzoekers hier op zitten te wachten. Ik zou zeggen van wel, maar voor de meeste is het zoeken van een baan een ‘hit & run’ actie. Als dat zou veranderen is itzBig 1 van de weinige partijen die hiervan zou kunnen profiteren.

Maar dan moet het nog wel wat doen aan de ingang en minder gebruikte features wat verder wegstoppen. Zodat het een ontdekkingstocht kan worden in plaats van een tsunami aan features bij eerste binnenkomst. Want dat schrikt zonder enige twijfel iedereen af zonder een fikse dosis geek bloed.

itzBig kan itzHuge zijn!

Geef een reactie

4 Comments