Vacaturesites te koop, deel 1

Totaljobs Group

Op 21 februari velde Sir Crispin Davis (CEO Reed Elsevier) het vonnis; tijdens de presentatie van de voorlopige jaarcijfers over 2007:

[…] today we have announced a further major step with the planned divestment of Reed Business Information ("RBI"). 

Deze aangekondige verkoop van RBI leidde in de media vooral tot berichten over de verkoop van het weekblad Elsevier. Logisch.

Maar ook Totaljobs is onderdeel van RBI. En dat maakt de aankondiging extra interessant. Want wat gebeurde er ook alweer toen VNU in de etalage werd gezet?

Juist, durfinvesteerders sprongen er bovenop, scheurden het lijk in stukken en verkochten de ledematen voor meer geld dan het intacte lichaam had gekost.

Net als VNU is het zeer onwaarschijnlijk dat RBI als onderneming intact blijft (Apax heeft al interesse getoond in de bladen van RBI). Dus laten we eens filosoferen wat er met Totaljobs zal gaan gebeuren als RBI inderdaad wordt opgebroken.

Observatie 1:
Totaljobs Group is zeer groot in de UK (Totaljobs.com plus 8 niche vacaturesites) en sinds enkele jaren aanwezig in Nederland.

Plannen voor een verdere uitrol in Europa zijn aanwezig maar staan mogelijk al geruime tijd in de koelkast.

Observatie 2:
Careerbuilder is zeer, zeer groot in de US en sinds enige tijd aanwezig in de UK en Nederland (via Jobbingmall). UK is geen succes en Jobbingmall is veel te klein voor de ambities van Careerbuilder.

Careerbuilder wil zeer groot worden in Europa.

Verwachting
Let op, schrik niet: Careerbuilder wil Totaljobs kopen!

Om deze gevolgtrekking te kunnen maken is bepaald geen superieure intelligentie nodig, dacht ik zo. Het ligt wel zeer voor de hand.

Wat zo’n volstrekt logische deal tegen kan houden is de snelheid van handelen van echte durfinvesteerders die een fraaie opportunity ruiken. Het is bijvoorbeeld niet de eerste keer dat de rakkers van KKR (bijna Klu Klux Klan, maar in het echt Kohlberg Kravis Roberts) zo’n stunt hebben uitgehaald. Zie VNU…

Verkocht gaan ze worden, maar op welke wijze is voor Totaljobs nog ongewis. Als ze willen weten wat er zoal kan gebeuren is hier wat achtergrondliteratuur:

  • Barbarians at the gate (Burrough & Helyar).
  • Merchants of debt (Anders)
  • The new financial capitalists (Baker & Smith). Gaat helemaal over KKR!

De eerste twee boeken zijn zeer kritisch over durfinvesteerders, de laatste is positief.

Ohh, en Totaljobs: Veel sterkte in deze onzekere tijd

Geef een reactie

6 Comments