Vacaturesites te koop, deel 2

Hotjobs

Was het gisteren de beurt aan Totaljobs, vandaag is Yahoo! Hotjobs een aardig onderwerp om over te filosoferen. Niet omdat het een bijzondere vacaturesite is, maar vanwege het vijandige bod van Microsoft op Yahoo!

Want dat bod heeft grote consequenties voor de toekomst van Hotjobs; de eens florerende vacaturesite die onder de verstikkende vleugels van Yahoo! langzaam is weggeteerd tot een treurige schim van haar vroegere glorie.

Recente historie
Voor diegenen die kort van memorie zijn, even een tweetal korte opfrisser (perbericht Microsoft, 9 mei 2007):

  • Microsoft has purchased a minority equity stake in CareerBuilder.com
  • MSN® and CareerBuilder have extended their strategic alliance, making CareerBuilder the exclusive content provider to the MSN Careers channel in the U.S. through 2013

Oeps!

Dat betekent niet veel goeds voor Hotjobs als Microsoft inderdaad Yahoo! weet over te nemen.

Korte vergelijking
En laten we eerlijk zijn; Careerbuilder is iets … beter bezig dan Hotjobs, zoals onderstaande grafiek overduidelijk laat zien:

Vergelijking bezoekersaantallen

En terwijl de grafiek al boekdelen spreekt, doen de cijfers dat nog krachtiger: de bezoekersaantallen en de jaartrend (zie de twee rode kaders hierboven) zijn vernietigend voor Hotjobs.

Verwachting
Wat kan er met Hotjobs gebeuren na een overname door Microsoft? Er zijn ongetwijfeld meerdere scenario’s te verzinnen, maar ik wil er drie de revue laten passeren.

  1. Microsoft verkoopt haar aandeel in Careerbuilder, verbreekt de deal met Careerbuilder en maakt Hotjobs tot haar exclusieve content provider voor vacatures op MSN Careers
  2. Microsoft verkoopt Hotjobs aan … een uitgever die niet heeft opgelet
  3. Hotjobs sterft een ‘natuurlijke dood’ kort na de overname

Alternatief 1 is zeer onwaarschijnlijk, gezien de omvang van de deal (ongeveer $ 450 miljoen) en de oorspronkelijke looptijd (tot 2013). Careerbuilder zal in dit geval het onderste uit de kan willen halen. En zou Microsoft het risico willen nemen met een patient die op de intensive care ligt?

Alternatief 2 is zeer waarschijnlijk. Er is ongetwijfeld een uitgever te vinden die denkt met Hotjobs de slagaderlijke bloeding van teruglopende offline advertentieverkopen te kunnen stelpen. Arme uitgever…

Alternatief 3 is zeer waarschijnlijk als alternatief 2 niet lukt. Of er komt een management buy-out, als er zeer moedige mensen bij Hotjobs werken.

En nu moeten we maar wachten tot Microsoft daadwerkelijk Yahoo! koopt…

6880cookie-checkVacaturesites te koop, deel 2
Geef een reactie