Linkedin Groups, verzamelen die hap!

De afgelopen week heb ik mij aangemeld voor 13 Linkedin groepen… En de reden voor die aanmeldingsdrift? Geen idee.

Het is gewoon heel makkelijk om te doen. Ik zie dat een contact zich heeft aangemeld voor een groep met een potentieel relevante naam. En hup, voordat ik het weet heb je op die groep geklikt. En binnen een dag ben ik geaccepteerd. Hoera!

En het is natuurlijk wel interessant om lid te zijn van veel groepen. Als iemand anders mijn profiel ziet denkt hij/zij misschien wel dat ik een belangrijk figuur ben… Alleen, als iedereen hetzelfde gedrag vertoont barst het binnen no-time van de belangrijke figuren. Misschien moet ik juist geen lid worden van een groep?

Maar de belangrijkste serieuze vraag is natuurlijk: "Kan ik wat met het lidmaatschap op al die groepen?"

Ik heb oprecht geen idee. Waarschijnlijk niet. Ik verwacht eerder een toename van ‘spam’, omdat andere leden van een groep direct contact met je kunnen zoeken.

En dat gaan we dan maar eens controleren de komende tijd. Wat is het gevolg van zo’n lidmaatschap?

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

22 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Marianne,
  Ik doe mijn best, maar niet al te veel.

  Wel leuk hoor, gewoon steeds meer poppetjes kijken en
  zien of je daarmee zou willen connecten.

  Wat handig zou zijn is als je op combinaties van groepen kan zoeken en dan je eerstelijns contacten kan uitsluiten. Zo vind je potentieel interessante poppetjes

 • Bas van de Haterd
  says:

  ik heb een paar groepen, maar waar ik heel erg van baal is dat ze dus niet goed doorzoekbaar zijn. Zwaar irritant, ik wil b.v. op zoek naar groepen van bepaalde bedrijven, gewoon om te kijken of ze bestaan, maar zoeken is niet mogelijk.

 • paul
  says:

  @ Marc:
  hahahaha Nee juist niet. waar het om gaat: Ik wil niet bij groepen horen waarvan ik niet 100% weet dat ik de mensen die er inzitten ken en of vertrouw…..

 • Marc Drees
  says:

  @Ted:
  Voelde ik me net een hele Piet met mijn 15 – 20 groepen… Maar ja, baas boven baas zal er altijd wel zijn.
  En het is knap om met zo’n achternaam de buitengewoon gesloten cirkel van Chinese entrepreneurs te penetreren. Proficiat!

  Het is inderdaad sinds de recente facelift van Linkedin dat ik ineens zeer simpel lid kon worden van allerlei groepen en dat dan ook prompt heb gedaan. De meerwaarde? Volstrekt onduidelijk.

 • paul
  says:

  Ik wil juist nergens bijhoren en verzamel liever zelf een groep van mensen om me heen waar in vertrouwen in heb. Bij een groep is de kans groot dat er mensen tussen zitten die niet interessant zijn of doen alsof ze er veel van weten….Zodra ze spam gaan krijgen zal het weer verminderen…

 • Ted Meulenkamp
  says:

  tja, inmiddels zit ik op de 200 groepen dus ik ben een beetje doorgeslagen. De meest interessante heb ik op mijn profiel staan maar de anderen maar even weg gehaald. Op een gegeven moment voelde ik me een boy scout.

  Het nut van al die groepen? Geen flauw idee eerlijk gezegd. Ik ben er mee begonnen in de hoop om meer connecties te kunnen maken maar het merendeel van de groepen wordt bevolkt door recruiters (schuldig). Dat geldt ook voor mijn eigen groep EMEA recruiters die overigens alleen maar recruiters toe laat. Op dit moment is er trouwens een limiet van 1000 leden per groep tenzij je lief doet tegen de Customer Service.

  Anyway, 90% van de groepen laten je toe (ben trots op mijn groep “Chinese Entrepreneurs in Silicon Valley”) en verder volgt er weinig meer. Er zijn trouwens redelijk wat groepen waar je je bij Yahoo groups moet aansluiten. De hoeveelheid spam valt redelijk mee trouwens.

  De nieuwe layout werkt het achteloos lid worden van groepen wel in de hand. Je ziet op de homepage nu welke connectie van je lid is geworden van welke groep. Klik op de groep en je gaat direct naar de membership page.

 • Chris Stapper
  says:

  Zit er geen fora aan? Wat een crap. Ik stond net op het punt om Xing van zijn #1 plekje te laten verstoten, maar goed.

  Ik ben lid geworden van een paar groepen voor profilering en vindbaarheid. Als er geen fora aan zit dan houd het daar dus op. Wat lomp.:D

  Ik ga weer fijn xing-en.

 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Damn, had ik me net aangemeld…

  Ongetwijfeld bestaan er een hoop serieuze groepen op Linkedin, maar het is mijns inziens wel heel erg makkelijk om lid te worden. Van de meeste groepen wel te verstaan.

 • Marc Drees
  says:

  @Gijs:
  Volgens mij zijn die groepen natuurlijk ook met een ratrace bezig: wie heeft de meeste leden…

  Dus afwijzen gebeurt niet zo snel. Maar ik heb dan ook nog niet geprobeerd om in een alumni groepje te komen van een toko waar ik nog nooit heb gewerkt!

 • gijs bos
  says:

  Mijn groepen actie zijn is wat mij betreft geslaagd: bij alle groepen binnengekomen (wijzen ze uberhaupt af?), en binnen 48 uur 2 uitnodigingen ontvangen voor non-LinkedIn groepen (die ik overigens niet ga accepteren).

  Overall oordeel: mission accomplished in 5 minuten
  Baat het niet, dan…

 • Bas van de Haterd
  says:

  maar wat kan je nu met die groepen? Helemaal geen ruk toch nog? Er zitten geen fora bij zoals in Xing, etc. etc. Nog steeds een gemiste kans wat mij betreft.

  Overigens is het goed om te zien dat meer en meer bedrijven in ieder geval van alumni groepen aanmaken (te zien aan Marc’s Cap Gemini alumni groep joining). Ben al met enkele klanten bezig daar vast aan te beginnen.

 • Marc Drees
  says:

  @Floor:
  Heb ik ook al aan zitten denken: RecruitmentMatters groepje op Linkedin.

  Maar toen dacht ik, wat moet ik daar nou weer mee? Ik wil geen praatgroepje op Linkedin over RecruitmentMatters, dat kan allemaal hier al.

  Dus, leuke suggestie, maar nee.

 • Marc Drees
  says:

  @Geert-Jan:
  Dat zal je binnenkort wel zien 😉

  Ik weet nog niet of die groepen al dan niet slapen; ik zie wel binnen mijn eigen netwerk dat er veel ‘volggedrag’ is. Net als ik zelf doe. Ahh, zus-en-zo heeft zich aangemeld voor groep XZY, laat ik dat ook maar eens doen.

  En voor je het weet zie je dezelfde gezichten overal. Zoiets als Nederlanders in het buitenland…

 • Geert-Jan Waasdorp
  says:

  Dan ben ik natuurlijk wel benieuwd welke groepen dat zijn.
  By the way. Ik ben zelf ook lid van enkele groepen. Maar buiten het feit dat je weet van elkaar wat de ‘common interest’ zijn, indirect je netwerk kunt vergroten en elkaar (in theorie) vragen kunt stellen lijken het vooral ‘slapende’ groups. Althans die 4 waarin ik participeer (dit impliceert ook dat ik er niet veel in doe).

 • gijs bos
  says:

  Ik denk dat jouw aanname correct is.

  Ik zag (via LinkedIn) jouw aanmeldingsdrift. Dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten en heb meteen hetzelfde gedaan. Zo zijn we allebei weer een stapje verder in de ratrace.