Personele acties

Vaak zijn we bezig met het werven van nieuw personeel. Want we hebben oh zo veel vacatures en het is allemaal oh zo belangrijk om nieuwe mensen te vinden. Maar het huidige personeel komt er doorgaans maar bekaaid van af. Niet bij VNUmedia zo blijkt uit de blogpost van Quentin. 15 man mogen naar de OS in Peking: 10 sales, 5 non sales.

Goed, die verdeling is wat arbitrair, maar het geeft aan wat VNU media voor een partij is geworden: sales. Daarmee maak je wel een statement, met name naar sales mensen. Jullie staan aan de top van de organisatie. Ook belangrijk is dat je als je de prestaties objectief meetbaar maakt je meteen af bent van ‘gezeik’ binnen de organisatie over beter en minder presterende mensen. Je beloond namelijk de goede prestaties.

Uit het artikel haal ik niet dat er een recruitment component zit. Maar dat lijkt me in deze tijden van personele krapte wel essentieel: doe er een wervingscomponent bij. Laat mensen extra scoren als ze nieuwe personeelsleden aantrekken.

Zelf ben ik momenteel druk bezig bij enkele partijen om na te denken over de mogelijkheden om personeel meer te motiveren om mensen te werven. Hoe richt je dit nu in (eerlijk gezegd is de inrichting vaak een groot probleem), welke procedures zet je op (zorg dat je mensen ‘in the loop houd’), wanneer beloon je je medewerkers (bij een lead, bij een hire, etc) en hoe beloon je deze? En bij het laatste is het vooral van belang: what makes them tick? Hoe motiveer je collega’s meer mensen aan te dragen. Iets dat tot mijn grote verbazing weinig recruiters weten.

Sportevenementen zouden daar erg oed voor kunnen werken. De OS komen er aan, zoals VNU media al doet. Maar ook het EK voetbal (wie sponsort dat ook al weer, wat doen die hiermee op wervingsgebied), de Tour (Rabo stopt alles in relaties, niet enkel top relaties, maar ook het personeel en wielrennen?), etc. etc.

Geef een reactie

1 Comment
  • Bas van de Haterd
    says:

    Quentin heeft net (keurig) op mijn vraag op zijn blog gereageerd. Helaas, geen recruitment component erin opgenomen. Gemiste kans imo, ook al heb je al goed lopende incentive acties zoals hij aangeeft.