Aanbevelingen? (Nog) niet voor vacatures!

Aanbevelingen (recommendation engines) zijn belangrijke omzetgeneratoren voor e-commerce sites. Zoals al eerder aangegeven heb ik heel wat extra geld aan Amazon uitgegeven als gevolg van hun uitstekende recommendation engine.

Maar ik heb nog nooit een aanbeveling gehad van een vacaturesite. Iemand anders wel? Ik stel me iets voor in de geest van:

Functie "Project manager XYZ" is misschien interessant voor u

Met daarbij de mogelijkheid om aan te geven of dit al dan niet klopt (om daarmee het recommendation algorithme te verbeteren) en natuurlijk een verantwoording:

"Deze aanbeveling is gedaan omdat 5 mensen die ook naar Progamma manager ABC hebben gekeken op Project manager XYZ hebben gesolliciteerd. En 9 mensen die naar Programma manager hebben gezocht ook naar Project manager XYZ hebben gekeken."

Er zijn natuurlijk wel een paar beren op het pad:

 • Anders dan bij een e-commerce site is er in dit geval geen sprake van de mogelijkheid van extra verkopen. Het is een verdringingsmarkt.
 • Het huidige business model van vacaturesites laat het niet toe. Als werkgever zou ik het tenminste niet prettig vinden dat mijn advertentieruimte wordt gebruikt om de vacature van een concurrent (om de schaarse arbeidskrachten) te promoten.
 • Het risico van overpromotie van bepaalde vacatures, met als gevolg een onderwaardering van vergelijkbare vacatures (onder het motto: De duivel schijt op een grote hoop)
 • Ongewenste concurrentie voor werkzoekers zelf

Nu zoek ik graag de potentie in plaats van de problemen van een nieuwe benadering, maar in dit geval zijn er volgens mij een aantal goede redenen te bedenken waarom vacaturesites geen recommendation technieken gebruiken.

Of zie ik het verkeerd?

7280cookie-checkAanbevelingen? (Nog) niet voor vacatures!
Geef een reactie

3 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Mensen vinden het leuk om op een website benadert te worden. Kijk naar sites als neopets en Gaia, volgens mij typische IMMENS populaire gen y sites. Wat die sites zo levend maakt is dat je als je ergens op klikt er ook iets vanuit de site komt. Je kunt een itempje vinden, of gold krijgen, of.

  Bovengenoemde functie kan hetzelfde doen. Als je als werkzoekende bezig bent de ideale baan te vinden en een website benadert je, dan klik je daar vanzelf op. Het draagt volgens mij ook bij aan je ervaring van de vacature ‘er is een reden dat ik vacature x te zien krijg’.

  Vandaag heb ik ook een bepaalde dvd gekocht omdat ik hem per toeval onder ogen kreeg.

  Dus: helemaal mee eens. Hopelijk pikt een aantal grote bedrijven het op. Ik ken vast wel iemand die het wil maken.:D

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Als grote werkgever zou ik zeker een recommendation engine overwegen op mijn wervingssite. Ongetwijfeld meer eyeballs op bepaalde vacatures. Maar gezien de stand van wervingssites in Nederland hebben grote werkgevers eerst belangrijker zaken op te lossen…

  Een voorbeeld van taxonomie in werking is Werk.nl. Zij gebruiken hiervoor een affiniteitsmatrix van functies; dankzij de match-engine van WCC (Elise). Als ik mij tenminste niet vergis. Geen folksonomy maar een taxonomie. En die werkt zeer behoorlijk!

  Overigens is een recommendation engine in het algemeen verantwoordelijk voor een short Fat tail en juist niet een long tail! Er treedt clustering op, waardoor interessante outliers niet verschijnen…

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  ratings zijn lastig, m.b.t. het aantal mensen dat heeft gesolliciteert. Ik geloof niet eens dat een vacaturebank dat echt kan meten, simpelweg omdat het gros eerst naar de bedrijfssite gaat en dan gaat solliciteren.

  Mensen die deze vacature hebben bekenen hebben ook gekeken naar deze vacatures is natuurlijk wel goed te doen. Maar daarmee creeër je juist een Long Tail effect. Dus hoeven bedrijven minder vaak te verversen. Dus kost het de jobboards geld. Maar het zou zeer, zeer interessant zijn denk ik als werkzoekende.

  Wat ik nu wel indenk (iets voor Digitaal-Werven 2008). Een versie die je bij (grote) bedrijven kan doen.

  Bij bedrijven als Philips, Shell, Werkenbijdeoverheid, etc. Mensen die deze vacature hebben bekenen hebben ook gekeken naar… Daar heb je geen onderlinge concurrentie en help je werkzoekende die misschien niet de juiste functie hebben gevonden met dat wel te doen. Een gemiste kans voor velen denk ik.

  Ik ben al voorstander (heb ik nog nergens gezien) van functies ‘in de buurt van’. Dingen als ‘je kan doorgroeien van consultant naar IT architect (en als je die dan ook zoekt, meteen ook die vacature laten zien). Dat is dan taxonomie. Maar beter is nog de folksonomy, mensen die deze vacature hebben bekeken, hebben ook gekeken naar.. Binnen één bedrijf fantastisch!

  0
  0