Wanneer wordt recruitment eindelijk volwassen?

Vraag een willekeurige grote onderneming in Nederland naar de problemen met het werven van nieuwe werknemers en je hoort dezelfde problemen. Het is niet alleen van deze tijd hóór, deze problemen hadden ondernemingen jaren geleden ook al:

 • Tekort aan goede kandidaten
 • Afdelingen en managers reageren niet of te laat
 • Beloning is vaak een issue
 • Veel reacties van ongekwalificeerde kandidaten
 • Locatie en reizen is soms een probleem
 • Veel budget gaat op aan zinloze advertenties
 • Technologie lijkt ook niet echt te werken

Om met het laatste item te beginnen, de technologie is er. Of het effectief wordt ingezet, dat is weer een andere zaak. De huidige gebruikers zijn nu eenmaal niet van Generation Y of Einstein. Vaak wordt de technologie niet optimaal benut of zelfs niet eens verder wordt ontwikkeld.

In plaats van naar kandidaten te luisteren, wordt er meestal alleen maar geluisterd naar een recruiter of HR afdeling, die denkt hoe een systeem zou moeten functioneren. Op deze blogsite en andere heeft Marc regelmatig laten zien waartoe dat leidt.

Maar goed, even terug naar het daadwerkelijke probleem (de Root Cause zoals dure consultants dit noemen). Recruitment moet volwassen worden en net als andere afdelingen zorgen voor enige mate van voorspelbaarheid en een duidelijke structuur. Welke organisatie heeft er nu echt een volledige end-to-end recruitment strategie? Daarmee bedoel ik dat organisaties:

 • een goede personeelsplanning hebben in lijn met de strategie van de organisatie
 • afdelingen en managers actief betrekken in het gehele recruiteringsproces
 • hun afdelingen en managers ook trainen in het recruiteren en voeren van sollicitatiegesprekken
 • HR en recruiters in staat stellen om hun organisatie te verkopen
 • kandidaten na hun aanstelling goed trainen en coachen
 • technologie inzetten die voldoet aan de eisen van de actuele kandidaten
 • een goed imago hebben als werkgever

En zo zijn er nog veel meer items om de lijst compleet te maken. Om gekwalificeerd top talent binnen te halen, zullen organisaties hier meer mee moeten doen. Uiteindelijk lijkt mij dat dit een eenvoudigere opgave is dan het implementeren van een complex ERP systeem of een integratie van 2 ondernemingen. Echter dat blijkt doorgaans hoger op de prioriteitenlijst te staan dan een recruitment strategie.

Geef een reactie