Techniek verplicht

Ondanks het feit dat het hier doorgaans over recruitment gaat (het is ook RecruitmentMatters) toch een berichtje van een andere kant van het HR vak: opleidingen. Er is namelijk een oproep om techniek verplicht te stellen op de basisschool.

Op zich komt die oproep van de vereniging voor hoger personeel in de metaal- en elektrotechnische industrie en is dat dus niet verwonderlijk. Er is een groot tekort in deze sector, laten we vroeg beginnen. En ik kan me daar wel in vinden. Niet alleen vanuit arbeidsmarkt perspectief. Nee, het is ook goed voor de algemene ontwikkeling denk ik. Nog te veel hoor ik mensen zeggen: ja, maar ik snap niets van computers (ook jongeren). Hij geeft een foutmelding, wat nu? Handen in het haar.

Dat terwijl je vaak met het lezen van de foutmelding al een heel eind komt (ik geef toe, foutmeldingen als ‘fout in xx00000xx00’ zijn niet echt begrijpelijk, net zo min als apple foutmeldingen: the system has an error). Maar toch, vaak kan je een heel eind komen door te lezen en heel even na te denken. Door niet meteen in paniek te schieten bij ‘hij doet niet precies wat ik gewend ben’. Dus techniek leren op de basis school: ja, meteen mee beginnen. En als dat het innovatieve vermogen van Nederland ook ten goede zou komen: mooi, doen.

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Waarom zouden mensen moeten leren foutmeldingen te lezen en te interpreteren? Omdat we luie designers en ontwikkelaars willen belonen?

  Foutmeldingen zijn de schaamplap van slecht applicatie ontwerp. Ten eerste zijn het zelden of nooit foutmeldingen, slechts meldingen dat een ontwikkelaar niet de moeite heeft genomen de ontstane situatie op te lossen.

  Een obligaat, maar daarom niet minder instructief, voorbeeld:

  Een foutmelding dat een wachtwoord meer dan posities moet hebben.

  Terwijl vooraf informeren waar een wachtwoord aan moet voldoen de juiste weg is.

  En als je dan toch bezig bent; geef visuele feedback of een wachtwoord aan de eisen voldoet. En zorg ervoor dat een knop pas kan worden ingedrukt als aan de eisen zijn voldaan.

  AJAX kan hier aardig mee helpen…

 • Hans Hoekstra
  says:

  Helemaal mee eens. Ik hoor ook steeds meer initiatieven van werkgevers die opleidingen betalen voor het toekomstig arbeidspotentieel.

  Het voorstel stuit alleen op een praktisch probleem. Diezelfde generatie die nu met de handen in het haar zit bij een foutmelding, moet straks techniek gaan onderwijzen. Bovendien: in het basisonderwijs is 81% van de docenten een vrouw. Over het algemeen (ik wil natuurlijk niemand beledigen) weten die net iets minder van techniek af dan mannen.