Bill Gates is my homeboy

Superkapitalisme bedreigt onze democratie, zegt de econoom Robert Reich. Volgens Bill Gates, overigens niet langer de rijkste man ter wereld, is het (super)kapitalisme juist goed voor iedereen.

De eerste beschouwt het agressieve kapitalisme als levensgevaarlijke bedreiging voor onze democratie. Bill Gates noemt het echter ‘creatief kapitalisme’ en pleit voor de rol van het kapitalisme voor de oplossing van de mondiale kwesties: armoede, klimaatverandering, migratie, gezondheid en kinderarbeid. Het kapitalisme heeft een morele taak op dit gebied. Bovendien wordt deze  nieuwe liefdesbaby van de opper-nerd gekenmerkt door een benadering waarbij overheden en maatschappelijke organisaties nauw samenwerken met bedrijven.

Volgens Robert Reich is het allemaal slechts pr. Bedrijven zijn volgens hem per defenitie niet moreel. Zij richten zich toch alleen op winstmaximalisatie, verantwoordelijkheid ten opzichte van milieu of maatschappelijke waarden rijmt daar niet mee. Natuurlijk kan ik zijn cynisme waarderen. Ik denk alleen dat je er weinig mee opschiet. Misschien zouden de twee mannen eens een kletspraatje moeten maken, of elkaar toevoegen op LinkedIn. De topman van Microsoft Bill Gates heeft namelijk een eigen profiel aangemaakt op de proffesionele netwerksite. Hij helpt de organisatie daarmee aandacht te generen voor de pas vernieuwde voorpagina. Tegelijkertijd moedigt LinkedIn het gebruik aan van de ‘status’ mogelijkheid, die al te vinden was op Facebook en Hyves. Daarmee kunnen gebruikers aangeven wat ze op dat moment aan het doen zijn. Bill Gates is de meest gezochte gebruiker op LinkedIn, en verdringt daarmee presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton.

7600cookie-checkBill Gates is my homeboy
Geef een reactie