Open sollicitatie on-line

Nee hoor, RecruitmentMatters is niet de plek voor mij om een open sollicitatie te plaatsen. Vrijwel ieder zichzelf respecterende onderneming heeft inmiddels een deel van de website ingericht voor carrières. On-line solliciteren is hot en de verwachtingen ten aanzien van kandidaten (aantallen, kwaliteit, etc) is (nog steeds) erg hoog.

Bij veel van deze corporate sites valt het mij op dat er bijna altijd een mogelijkheid wordt geboden voor een ‘open sollicitatie’ of om een CV achter te laten als er geen vacature is. Vanuit het oogpunt van kandidaten zou je je moeten afvragen of dit wel zin heeft.

Vaak is HR de laatste schakel in het proces en weten zij pas op het laatste moment of er wel toestemming is om een vacature te plaatsen en/of te vervullen. De spontaan gestuurde CV’s worden bekeken en gearchiveerd. Als HR en recruiters niet over een goede database beschikken, dan mag je ervan uitgaan dat meestal het ‘last-in, first-out’ principe wordt gehanteerd.

Daarom zou ik kandidaten willen aanraden om bij een open sollicitatie niet zomaar klakkeloos een CV achter te laten of zinloos naar HR/recruitment afdeling te sturen, maar direct naar de manager of afdelingshoofd. Die weet namelijk als eerste of er een vacature is of misschien wel gaat komen. Via corporate websites, LinkedIn, Google en vele andere sites is het toch eenvoudig zijn om de contactgegevens te achterhalen, niet dan?

Uiteindelijk worden actieve kandidaten vaker uitgenodigd dan ‘minder actieve’ kandidaten, zorg wel voor een goede begeleidende brief of introductie op je CV. Dat verhoogt de kansen alleen nog maar méér.

7590cookie-checkOpen sollicitatie on-line
Geef een reactie

3 Comments
 • Ronald Kreugel
  says:

  @ Bas & Marc:
  De ‘open sollicitatie’-functionaliteit moet zeker niet worden afgeschaft, onder geen beding. Echter organisaties dienen zorgvuldiger met deze kandidaten om te gaan, zeker in de huidige markt.

  Als het proces niet werkt, dan is het met geen enkel systeem op te lossen. Onder het motto ‘dubbel genaaid, hecht beter’ lijkt het mij voor kandidaten verstandig om naast de open sollicitatie ook een manager of afdelingshoofd te benaderen.

  0
  0
 • Marc Drees
  says:

  @Ronald:
  Interessant probleem en er is niet zomaar een oplossing voorhanden, denk ik.

  Dat een open sollicitant tussen de scheuren in het bedrijfsproces valt is inderdaad niet denkbeeldig. Maar dat is volgens mij geen reden om een online een open sollicitatiemogelijkheid te blokkeren.

  Herstel wat is gebroken; en ga niet aan symptoom bestrijding doen is mijn advies. Laat HR een CV doorzetten naar de juiste afdelingshoofden/managers en laat ze ook opvolgen. Simpel; het vereist slechts enige actie en discipline.

  En blijf van de open sollicitatiemogelijkheid online af!

  0
  0
 • Bas van de Haterd
  says:

  De grap is dat ik denk dat het heel goed kan werken en dat het zeker toegevoegde waarde heeft. Maar… en daar zit het probleem, de meeste organisaties er onwijs slecht mee omgaan. Ik hoor vaak dat ze langzamer reageren op open sollicitaties dan ‘gewone’. En zelf matching doen, zoals W&S bureaus op basis van een CV op zoek gaan naar een goede functie, zie ik bedrijven ook niet doen. Als men dat proces veel beter onder de knie zou hebben en zou zeggen: laat je CV achter en wij kijken of er binnen (vul in) ING, Philips, Shell, Unilever een functie voor je is, zal dat denk ik echt wel op prijs gesteld worden.

  0
  0